Sprinttikilpailut

Viimeksi muutettu 20.12.2018/JTu

Sisällys:
Aloitus
Uutuuksia versiosta 7.8.7 lähtien (joulukuu 2013)
FIS-sprintti
 - alkuerät
 - välierät
 - finaalit
Lopputulosmallit
Keimola-sprintti
 - karsinta
 - jatko karsinnasta välieriin
 - välieristä finaaleihin
 - pisteet alkuperäisellä karsinnnan sarja-jaolla
Vapaavalintainen sprintti
 - Nuorten sarjojen sprinttiharjoitus
Lähtölistat
Vanha tapa lähtöajoille

Takaisin ExTimen ohjesivulle


Aloitus

Sprintin karsintakilpailut ovat ExTimen kannalta normaaleja väliaikalähdöllä käytyjä rykäisyjä. Parisprintit taas ovat kuten viestikilpailuja, jossa toistuvat samat osuuksien kilpailijat. Nämä alkusarjat perustetaan normaaliin tapaan kilpailuun, jatkosarjojen teossa taas kannattaa käyttää ExTimeä tekemään jatkosarjat (=jatkoerät) kilpailun kuluessa.

Karsintojen tulosten selvittyä voidaan jatkoon pääsevät kilpailijat asetella yhteislähtöinä käytäviä alku- ja välieriä varten helposti ja säilyttää väliaikalähdön tulokset muuttamattomina. (Muistithan sadasosat ajan tarkkuuteen !). Tässä kohtaa ajanotossa on yleensä kova kiire, virheisiin ei ole varaa, joten taas kerran: harjoittele.

ExTime osaa versiosta 5.4.2 lähtien käsitellä myös FIS:n mukaisen sprintin, valikkoihin on lisätty kullekin vaiheelle oma näyttönsä erien luomiseksi. Erän startti ja varsinainen maaliintulo ovat kaikille samat, ExTimen perustoiminnot. FIS-Sprinttien ensimmäiset esimerkit olivat todellisia vuoden 2008 Keuruun SM-printtien näyttöjä, siellä Arto Alamäen kanssa toteutusta onnistuneesti testasimme. Uudemmat kaappaukset ovat talven 2014 SM-kisoista Vantaalta, jossa Hego otti ajat ja minä katselin tilannetta ajanottoparakissa.

Iltasprinttejä varten kehittelin oman välierä- ja finaalisysteemin, jota testasimme onnistuneesti Keimolassa 5.2.2013. Tässä mallissa on tavoitteena saada tasaisia välieriä ja finaaleja ja siksi välierä- ja finaalivaiheessa ei sukupuolella tai iällä ole väliä eräjakoja tehtäessä. Myöskään lucky loosereita ei tarvitse odotella, vaan jatkoerä määräytyy vain ja ainoastaan sijoituksen perusteella. Kisamme Keimolassa sai hyvää palautetta ja tulevana kautena (2013-2014) testaamme mallia lisää Helsingin piirissä kolmen osakilpailun mini-turneella. Jatko-ohjeista alempana selviää systeemi sitten tarkemmin. Tällä erää systeemillä on nimenä Keimola-sprintti, parempia ehdotuksia saa esittää. Onko tasaussprintti kelvollinen ehdokas?

Päivettyjen ja lisättyjen sarjatietojen siirtymiseksi kisan aikana kuuluttajalle/toimistoon eli muille ExTime-koneille tulee varmistaa, että riittävä määrä siirrettäviä tietoja on merkitty XML-tietotaulukkoon. Sinnehän päästään Säädöt-valikon kautta.

Varminta on rastia kaikki, kuten oheisessa esimerkissä.

Etukäteen asetettavia tietoja on jatkoon pääsevien lukumäärät, käytettävät erien tunnukset sekä sijoituskaaviot. Niiden tiedot löytyvät extime.ini-tiedostosta lohkosta [SPRINT].

Ja ennenkuin itse kilpailutapahtumassa aloitat jatkoon pääsevien merkinnät, tallenna aina kilpailun tiedot levylle. Jos jotain menee pieleen, pääset ainakin aloittamaan tästä varmistuspisteestä.

Valitse Muutokset-valikosta toiminto Sprintin eräjako-kohdasta Karsinnasta erävaiheeseen tai FIS-mukaiselle sprintille Ajanotto-FIS-sprintti-alivalikosta kilpailun vaiheen mukainen toiminto.

Alkuun


Uutuuksia versiosta 7.8.6 lähtien (joulukuu 2013)

Sarjakohtaisiin tietoihin on lisätty tieto siitä, että sarja on sprinttikisaan kuuluva sarja ja minkä tason erästä (jatkosarjasta)sprintissä ja tai parisprintissä on kyse. Aikaisemminhan tieto oli vain sarjan tunnuksessa, mutta nyt sillä on oma täppänsä sarjan tietojen näytössä, kuten ohessa olevassa kuvassa näkyy. ExTime käyttää tietoa kun se valitsee karsintasarjaa tai perustaa jatkosarjoja kilpailun aikana. Sarjan tunnukseen tulevat kirjaimet voidaan vaihtaa muuttamalla extime.ini-tiedostossa olevaa kansainvälisiin termeihin perustuvaa oletusta (Q=qualification, S=semifinal, F=final, V=validation). Esimerkeissä alempana käytän myös kotimaisia tunnuksia AVF (Alkuerä, Välierä, Finaali, Karsinta).

[Sprint]
// karsinnasta jatkoon, säilyykö numerot, mitkä erätunnukset
Jatkoon=30		; Montako karsinnasta jatkoon
Samatnumerot=1
// Mitkä ovat erätyyppien tunnukset
Tunnukset=QSFV		; kotimaassa AVSK

Yksilökilpailuissa sprintin tunnus muodostetaan alkukilpailusta siten, että sarjan tunnukseen lisätään väliviivan jälkeen kirjain sarjan kilpailutasosta riippuen ja järjestysnumero, esimerkki M16 sarjasta

 • _Q1 --> M16_Q1, jos 1. alkuerä, quarterfinal
 • _Q2 --> M16_Q2, jos 2. alkuerä
 • _S1 --> M16_S1, jos välierä 1, semifinal
 • _S2 --> M16_S2, jos välierä 2, semifinal
 • _F1 --> M16_FA, jos A-Finaali
 • _F2 --> M16_FB, jos B-Finaali

Parisprintin sarjatunnusten muodostamisesta on enemmän kohdassa pariprintti.

Huomaa, että nyt voi myös sarjalla olla oletusarvosta poikkeava ajanoton tarkkuus. Karsinnassa on aina käytettävä sadasosien tarkkuutta, nyt sekin onnistuu temppuilematta asetusarvon kanssa kesken kisan siirryttäessä erävaiheisiin.

Alkuun


FIS-sprintti

FIS-sprinttien lisääntyessä olen jatkuvasti pyrkinyt parantamaan sen läpivientiä ExTimessä. Versiosta 9. alkaen Säädöt-valikon Asetusarvot välilehdistä löytyy oma välilehti Sprinttikaaviot, jossa asetellaan sprintin läpivientiin liittyviä asetuksia.

FIS-sprintin tapauksessa riittää periaatteessa täppä kohtaan FIS-sprintti. HS-sprintti tarkoittaa systeemiä, jossa karsinnan 6 parasta hiihtää suoraan A-finaalin, seuraavat kuusi B-finaalin jne.

Näytön keskiosan sarjan tunnuksen täsmennyksiä ExTime käyttää kun se perustaa jokaisesta kilpailtavasta erästä oman sarjansa. ExTimen aikaisemmissa versioissa näiden tunnusten perusteella pääteltiin, mitkä sarjat otetaan mukaan, kun tulostetaan sprintin kokonaistuloksia. Versiosta 9.0.x eteenpäin sarjan tiedoissa on omat täppänsä tämän kokonaistulosten rakentamista varten ja ne ExTime panee suoraan paikoilleen, kun jatkoeriä perustetaan kisan edetessä. Ja suositaan tosiaan, että teet jatkoerät suoraan ExTimen omissa FIS-sprintin näytöissä.

Sarjatietojen Lajipiirteet välilehdellä määritetään, että sarja on joko sprintin karsintasarja tai alku- tai välierä ja mikä on ko. erän numero. Lisäksi karsintasarjassa on hyvä antaa tasatilanteessa järjestyksen ratkaisevaksi tiedoksi FIS-pisteet, jotta mahdolliset tasapääsijoitukset menevät automaattisesti oikein.

FIS-pistelaskentaa varten on oikeassa alakulmassa myös paikka sarjan codex-numeroa varten. Esimerkki on kauden 2018 Nuorten SM-sprintistä Iisalmesta.

Alkuun


FIS-sprintti, alkuerät

FIS-alkuerien luonnissa valitaan ensin karsintakilpailun sarja (kohta 1.), ExTime tarkistaa myös, ettei samoja sijalukuja esiinny. Jos niitä on, on sijoitus annettava, eli pakotettava tiety järjestys. (kilpailijan valinta ja F5-painallus tuo kilpailijakortin näkyviin, katso alla).

Samoin on tehtävä päätös, vaihdetaanko jatkoeriin uudet numerot karsinnan pohjalta (2.), yleensä entiset numerot eivät säily, joten tämä kohta jätetään rastimatta.

Jos kilpailuun ei ole vielä perustettu alkuerien sarjaa, on perustamis-nappi (3.) aktiivinen. Esimerkissä on sarjat jo perustettu, joten vaihetta ei esimerkissä tarvitse enää tehdä, normaalisti nappia on siis painettava, kerran kutakin karsintasarjaa kohti.

Tee neljänneseräjako(QF) siirtää kilpailijat FIS-säännön mukaan alkueriin. Toki yksitellenkin voidaan siirrot tehdä valitsemalla ensin karsintasarja-listasta kilpailija tai useampi ja sitten klikkaamalla halutun alkuerän Tänne-nappia (vihreällä nuolella osoitetut).

Nyt ei ole enää tarvetta editoida ini-tiedostoa, erä, johon urheilija menee sijoituksensa perusteella, näkyy oikealla alhaalla. Erään 1 kuuluvat urheilijat sijoilta 1,10,11,20,21 ja 30 FIS-säännön mukaan. Kenttiä voidaan myös muokata ja muutokset menevät ini-tiedostoon talteen, kun eriä tehdään. Joten voit suunnitella ihan oman eräkaaviosi.

Sitten vain antamaan kopiomäärä ja tulostamaan lähtölistat alhaalta keskeltä napilla Alkuerien (QF) lähtölistatt, tässä vaiheessa on AINA kiire.

Esimerkissä on tilanne, jossa on jo alkuerätkin kisattu, siksi urheilijoilla näkyy myös alkuerän sijoitus ja aika.

Oikean puolen esimerkissä näkyy, miten sijaluku 17 on kahteen kertaan, siitä ExTime huomautti sarjaa karsintasarjan ikkunaan ladatessaan. Huomautus näkyy alhaalla.

Valitsin Johannan klikkaamalla, painoin F5 ja sain kilpailijan tarkat tiedot näkyviin. Valitsin välilehden tulos, ja korjasin ajan takaisin alkuperäiseksi. Jos ajat olisivat olleet samat, olisi sijoitus määritettävä väkisin erilaiseksi, kohta Sijoitus on annettu rastimalla

Sääntökirjaa on syytä lukea ennen sijoituksen kiinnittämistä.

Huomaa, että kilpailijan Nimi-välilehdelle on ilmestynyt lisää Lähtörata-tieto. Se määrää saman lähtöajan omaavien kilpailijoiden lähtöjärjestyksen lähtölistassa.

Alkuun

FIS-sprintti, välierät

FIS-välierissä alku on sama, ensin valitaan karsintasarja (1), numeroinnissa on nyt oletuksena samojen numeroiden säilyminen (2).

Kuten edellä Perusta välierät (SF)-nappi (3) on painettavissa, jos sarjoja ei ole perustettu. Sarjat on oltava, ennen ei voi kilpailijoita jatkoon siirtää.

Napin Vie välieriin QF:n 2 parasta (4) saadaan parhaat jatkoon ja (5) kohdan napeilla voidaan joko ensin näyttää parhaat lucky looserit tai vain suoraan siirtää heidät jatkoon.

Kohtien A, B ja C avulla saadaan sitten aikaan haluttu kopiomäärä alkuerien tuloksista ja välierien lähtölistoista.

Ja kuten yllä, siirrot voidaan myös räätälöidä käsin valitsemalla ensin alkuerien listoista tukku kilpailijoita, tai vain yksi, ja sitten Tänne-napilla siirtää heidät asianomaiseen jatkoerään.

Oikealla näkyy tilanne, kun ensin on perustettu välierien sarjatunnukset, sitten viety jatkoon kunkin alkuerän kaksi parasta ja pyydetty ExTimeä näyttämään parhaat "lucky looserit".

Napin Siirrä QF:n lucky looserit-painalluksella Jasmi ja Tanja pääsevät jatkoon.

Jos parhaita kolmosia/nelosia on enemmän kuin kaksi samalla ajalla, joudut turvautumaan edellä kuvattuun käsin siirtoon (toistaiseksi).

Alkuun

FIS-sprintti, Finaalit

FIS-finaaleissa alku on edelleen sama, ensin valitaan karsintasarja (1), numeroinnissa on nyt oletuksena samojen numeroiden säilyminen (2) ja perustetaan finaalisarjat (3), jos niitä ei ole vielä tehty, nyt oma nappi sekä A- että B-finaalille.

Esimerkissä on jatkajat jo käsitelty nappien 4 ja 5 avulla, koska siinä näkyvät jo lopputuloksetkin. Ja taas käsisiirto on mahdollinen.

Tässä kilpailussa ei B-finaalia kilpailtu, sitä ei edes perustettu.

Jos virheitä sattuu, paras tapa on poistua näytöstä, valita Muutokset-valikosta sarjatiedot ja poistaa väärin tehty jatkosarja kilpailijoineen kaikkineen ja palata uudelleen samaan jatkovaiheeseen.

Tulostus kattaa nyt täydelliset tulokset Keuruun malliin, 30. parhaasta on mukana sekä karsinnan, alkuerien että jatkoerien tulokset ja sijaluvut FIS:N vuoden 2008 sääntöjen mukaan. Katso mallia alempaa.

Tulokset saa myös HTMLtiedostona, HTML tuloksiin tulevat sarakkeet määritellään Säädöt/HTML-tulosrivin tiedot-toiminnon avulla.

Alkuun

Lopputulosmallit

Tulostusvaihtoehtoja on kaksi, paperille tulostettava sekä HTML-tiedostoon menevä, jonka voi sitten selaimella tulostaa paperille. FIS-sprintin ja muiden sprinttien kokonaistuloksissa on eroja, jotka pitää huomioida ennen tulosten tekemistä.

FIS-sprintti on selkeä, alkueriä on aina 5 kappaletta, välieriä on kaksi ja finaaleita tavallisesti vain A. Tulostuksia vaarten on sprintin asetusten oltava siis oheisen kuvan kaltaiset.

Yleissääntönä on se, että ensin ovat finaalihin selvinneet finaaleiden paremmuusjärjestyksessä. Seuraavina ovat parhaille sijoille välierissä selvineet, he keskenään karsinnan aikojen mukaisessa järjestyksessä. Näin mennään välierät loppuun asti. Sama toistetaan alkuerille, sijaluku alkuerässä ratkaisee ensin ja saman sijaluvun saaneet ovat karsinta-aikojensa mukaisessa järjestyksessä.

Ja loput sitten vain karsinnan mukaisessa järjestyksessä. Poisjäännit, keskeytykset ja varaslähdöt erävaiheessa antavat sitten soppaan oman mausteensa.

Sprint 25.2.2011             T U L O K S E T       13.3.2011
Keuruun Kisailijat            ---------------         14:11

Sija Kilpailijan nimi         Karsinta    Alkuerä
   Seura                       Välierä     Finaali

   Naiset 1.2 km P   Yhteistulokset
   ==================================

 1. Kirsi PERAELAE         3.09,29( 5)  3.07,50( 2)
   Huhtasuon Hiihto 2000             3.04,15( 1)   3.04,68  1.
 2. Ella Gjoemle BERG       3.06,44( 2)  3.08,15( 1)
   Lyn Ski                    3.05,36( 1)   3.04,74  2.
 3. Kathrine Rolsted HARSEM    3.05,81( 1)  3.03,82( 2)
   Fossum IF                   3.04,63( 2)   3.05,68  3.
 4. Lina KORSGREN         3.09,87( 7)  3.06,69( 1)
   Sweden                    3.05,10( 4)   3.05,85  4.
 5. Ragnhild HAGA         3.09,73( 6)  3.07,16( 1)
   Heming IL -Ski                3.05,53( 2)   3.06,62  5.
 6. Magdalena PAJALA        3.09,12( 4)  3.06,81( 2)
   Sweden                    3.04,88( 3)   3.08,31  6.
 7. Maria GRUNDVALL        3.11,19( 8)  3.10,48( 1)
   Finland                    3.05,96( 3)
 8. Jennie OEBERG         3.11,32( 9)  3.09,20( 2)
   Sweden                    3.07,25( 4)
 9. Heidi WENG           3.11,60(11)  3.03,52( 1)
   Norway                    3.05,49( 5)
 10. Ann-Mary AEHTAEVAE       3.11,39(10)  3.04,58( 3)
   Team KalleSport                3.14,32( 5)
 11. Emma WIKEN           3.16,19(18)  3.10,54( 2)
   Sweden                    3.28,84( 6)
 12. Eva SVENSSON          3.15,37(16)  3.08,04( 3)
   Sweden                    3.09,95( 6)
 13. Tuva Toftdahl STAVER      3.13,84(13)  3.10,59( 2)
   IL Heming
 14. Britt Ingunn NYDAL       3.14,30(15)  3.08,05( 3)
   Norway
 15. Astrid Oeyre SLIND       3.16,00(17)  3.09,49( 3)
   Norway
 16. Linn SOEMSKAR         3.17,06(19)  3.09,96( 3)
   Sweden
 17. Emma SJOELUND         3.14,19(14)  3.12,16( 4)
   IF Brahe
 18. Outi GROENDAHL         3.17,10(20)  3.10,63( 4)
   Lappeen Riento
 19. Laura AHERVO          3.18,85(22)  3.11,01( 4)
   Finland
 20. Jenni HOYLANEN         3.18,86(23)  3.16,74( 4)
   Lauttakylän Luja


Keimola-sprintti

Keimola-sprintissä kilpailijat jaetaan noin 30 urheilijan tasoryhmiin riippumatta urheilijan iästä tai sukupuolesta. Iltakilpailussa voidaan viedä noin 60 hiihtäjän kisa läpi siten, että jokaiselle tulee kolme starttia, karsinta, välierä ja finaali. Jos urheilijoita on enemmän, osa on pudotettava karsinassa pois, perussääntönä on, että 30 urheilijaa kisaavat keskenään välierät ja finaalit. Tästä voidaan tietysti poiketa, ExTimen näytöissä on mahdollisuudet kisakohtaisesti räätälöidä jatkoeriin sijoittumisia. Tärkein tavoite on tehdä jatkoeristä hyvin tasaisia. Meilläpäin ainakin yhden/kahden seuran seurahiihdoissa on selkeät tasoerot urheilijoiden välillä.

Karsinnan jälkeen valitaan siis 30 urheilijan tasot jatkamaan välierissä. Ja kun näiden 30 urheilijan välillä on kuitenkin tasoeroja, 18 parasta menevät välieriin 1 - 3, ja 12 seuraavaa välieriin 4 ja 5. Ei kuitenkaan 6 ryppäissä kuten Hopeasompasprintissä, vaan sekoittaen niin, että karsinnan 18. voi vielä voittaa A-finaalin. Välieristä 1 - 3 kaksi parasta menee A-finaaliin, sijat 3. ja 4. B-finaaliin ja sijat 5. ja 6. C-finaaliin. Aika ei enää erävaiheessa ratkaise, pelkästään sijoitus.

4. ja 5. välierän urheilijat joutuvat D- ja E-finaaleihin siten että 3 parasta D-finaaliin ja 3 viimeistä E-finaaliin.

Jos karsinnassa on noin 60 -70 urheilijaa, 30 parasta (nyt alkuperäinen sarjajako huomioiden) muodostavat kilpahiihtäjien erävaiheet ja 30 seuraavaa vaikkapa harraste-hiihtäjien erät ja muutaman tie päättyy karsintaan. Looginen jakopaikka yhden seuran sisällä voisi olla vaikkapa jako Hopeasompa-ikäisiin ja aikuisiin. Meidän kokeilukisassa tasoraja laitettiin 16 vuoteen, 16 tai alle oli 29 kilpailijaa ja 17 ja vanhempia oli 10. Vanhempia hiihdätettiin myös pidempi matka, tänä vuonna matka pidetään kaikille samana.

Keimola-sprintissä välierien ja finaalien sarjatunnukselle pitää antaa vapaavalintainen, 2-3 merkkiä pitkä alkuosa. Esimerkiksi vaikkapa LAP, NUO ja AIK, tai KIL ja HAR. FIS-sprintissähän karsinnan sarjan tunnuksesta otetaan suoraan välierä- ja finaalisarjojen tunnukset.

Alkuun

Karsinta

Ilmoittautumiset käsitellään normaalin sarjajaon mukaisesti ja karsinnan lähtöjärjestyksessä huomioidaan se, että ohituksia tulisi mahdollisimman vähän. Keimolan harjoituskisan lähtöjärjestys näkyy oikealla. 0.6 km karsinnan aloittivat 16 v. pojat ja päättivät 12 v. tytöt, sitten pieni tauko ennen raavaiden miesten irtipääsyä 1.3 km ladulle.

Lähtöväliksi laitetaan 15 sekuntia, sarjatietoihin merkintä siitä, että ajanotto on 1/100-tarkkuudella ja että sarja kuuluu sprinttikisaan ja on karsintasarja.

Karsinnan tulokset voidaan joko tulostaa sarjakohtaisesti erikseen tai muodostaa ns. lisäsarja, johon kaikki samaan erävaiheeseen kuuluvien sarjojen kilpailijat kopioidaan. Tässä linkissä on esimerkki Keimolan testikisasta, jossa oli muodostettu apusarja kokonaistulostusta varten. Apusarjoista on lisää ohjetta täällä.

Alkuun

Karsinnasta välieriin

Karsinnan jälkeen muodostetaan välittömästi välierät, siihen on valmis näyttö, joka aktivoituu valikon Ajanotto kohdasta Keimola-sprintti ja toiminnon nimi on mielestäni kuvaava Karsinnasta välieriin.

Tämä välierien muodostus on kilpailun aikataulussa pysymisen kannalta kriittisin vaihe ja siihen kannattaa ennalta varautua hyvin, jatkokaavioiden teko erikseen myös paperille jonkun ei-ajanottajan toimesta helpottaa ajanottajan työtä ja ennalta ehkäisee virheitä, joita kiireessä pakkaa tulemaan.

Ja kuten tuossa edellä jo kerroin, tärkeää on ryhmitellä samaan erävaiheeseen kuuluvat sarjat ja antaa erävaiheelle sitten se 2-3. merkin mittainen lyhenne. Nuorissa käytin lyhennettä NUO ja aikuisissa AIK.

Ryhmittely tulee päättää etukäteen ja kertoa kisaohjeessa sekä antaa tieto paperilla myös kuuluttajalle. Kisan seuranta on helppoa ja urheilijat osaavat toimia oikein, koska heti jokaisen välierän päätyttyä tiedetään, missä finaalierässä kukin jatkaa.

Karsinnasta välieriin-menuvalinnasta avautuu oikealla puolella näkyvä ikkuna. Esimerkissä näkyy tehtynä jo kolme seuraavaa askelta:
 1. Välierien tunnukseksi on annettu NUO,
 2. Välierien sarjatunnukset on perustettu, Perusta välierät (SF)
 3. Tähän välierävaiheeseen kuuluvat karsinnan sarjat on valittu, nappia Karsinnan sarjavalinta on painettu

Seuraavaksi on tarkistettava, vaihdetaanko välieriin uudet kilpailunumerot. Esimerkissä ei vaihdeta, koska kohdassa Entiset numerot säilyvät on rasti.

Jos tunnistimet ovat käytössä, kannattaa kohdassa Poista tunnistetiedot pitää rasti, sillä silloin valmiiden sarjojen kilpailijoilta poistuu tieto käytetystä tunnistimesta ja ko. tunnistin on taas vapaa uusiokäyttöön.

Jokaisen välierän kilpailijalistan alapuolella näkyy laatikko, jossa on tähän välierään otettavien urheilijoiden sijoitukset. Niitä voi muuttaa, mutta silloin on pidettävä huolta, ettei sama sijoitus mene kahteen eri erään.

Kilpailijoiden valinta välieriin voidaan tehdä kolmella eri tavalla:

 1. Napilla Siirrä jatkajat sijoitusten mukaan välieriin, se suositeltavin ja helpoin tapa
 2. Napeilla 1. erä, 2. erä, jne erä kerrallaan.
 3. Valitsemalla vasemman puolen listasta joku/jotkut urheilijat ja klikkaamalla kohde erän nappia Yksittäissiirto välierään n. Tällöin näppäilyjä tulee useita.

Korjailuihin on monta keinoa, yksi on poistua näytöstä ja poistaa väärin tehdyn erän sarja kokonaan, myös kilpailijat ja palata sitten tähän näyttöön uudelleen.

Toinen tapa on klikata välierän listasta väärin mennyt urheilija ja painaa F5. Ja sitten urheiljan tietoikkunassa vaihtaa välieräsarjan tunnus siksi, miksi se piti saada.

Kolmas tapa on valita väärin lisätty kilpailija värierän listasta ja painaa DEL-näppäinta ja hyväksyä poisto. Ja sitten valita urheilija uudelleen karsintasarjojen listauksesta ja yksittäissiirtona hoitaa hänet oikeaan välierään.

Välierävaiheessa yhteen kuuluvat karsinnan sarjat rastitaan napilla Karsinnan sarjavalinta avautuvan, jo tutun Sarjojen boxi-valintanäytön avulla. Näytössä ovat mukana kaikki sarjat, eli siinä näkyvät jo nuorten välieriä varten perustetut välieräsarjojen tunnukset. Tätä boxi-valinnan perusnäyttöä en ruvennut muokkaamaan näin kauden keskellä, siksi tässä näkyy nyt muutkin kuin vain sprintin karsintasarjat. Jatkossa ehkä ei, riippuen siitä saako tämänlainen kisa kannatusta vai ei.

Valituissa sarjoissa kilpaili yhteensä 29 kilpailijaa, lukumäärä vaihtuu aina kun sarja klikataan mukaan tai poistetaaan.

Lopuksi valinta hyväksytään napilla Hyväksy valinta, jolloin näyttö sulkeutuu ja palataan takaisin karsinnasta välieriin-näyttöön, nyt vasempaan reunaan ilmestyvät valittujen sarjojen kilpailijat paremmuus järjestyksessä, sarjajaot ohittaen. Siis kuva yllä. Siinä näkyy sama numero, 29 urheilijaa valituissa sarjoissa, mutta listan viimeinen sijoitus on 26, kolme nuorta oli siis joko poisjäänyt tai keskeyttänyt.

Jos valinta ei miellytäkään, se voidaan aina uusia.

Napin Siirrä jatkajat sijoitusten mukaan välieriin painalluksen jälkeen näytön välieräkohtaisiin listoihin ilmestyvät eriin siirretyt urheilijat, esimerkissä alkuperäisillä kilpailunumeroilla, koska Entiset numerot säilyvät oli rastittu.

Erät 4 ja 5 saivat vain 4 urheilijaa, koska karsinnan listalla oli vain 26 suoritusta. Vajaista eristä siis ExTime selviää kunnialla.

Yleisin virhetapahtuma on varmaan se, että siirtoa yritetään tehdä, ennenkuin välierien sarjatunnukset on tehty tai tunnus on kirjoitettu (muistettu) väärin. Se on helppo korjata, vain näppäilään tunnus oikein ja/tai perustetaan välierät.

Yleensäkin virheen tapahduttua näyttö voidaan sulkea, poistaa väärin tehdyt välierät kilpailijoineen (Muutokset / sarjatiedot, nappi Poista sarja) ja palata näyttöön uudelleen.

Toinen virhetapahtuma on se, jossa ryhmäsiirtoa (napeilla 1. erää, 2. erä,.. Siirrä jatkajat..) yritetään silloin, kun kohde-erässä on jo urheilijoita. Vain yksittäissiirossa erässä saa olla ennestään kilpailijoita.

Näyttö suljetaan napilla Valmis jatkamaan muita hommia, silloin myös muuttuneet sarjatiedot päivittyvät verkon muille koneille, ei siis ennen. Älä jätä näyttöä siis jatkuvasti auki.

Marialla on tässä esimerkissä väärä aika, minun näppäilyvirhe. Olisitko huomannut?
Kirjoittelin siis vuoden vanhan kisan aikoja käsin näihin kisaesimerkkeihin, ExTimeen Keimola-sprintti ominaisuus lisättiin vasta syksyllä 2013.

Itsestään selvänä selostuksena vielä se, että kun keskimmäisen sarakkeen keskimmäisen välierän alla napin 2. erä vasemmalla puolella on lukujono 2,5,8,11,14,17 se tarkoittaa sitä että välierään 2 siirtyvät kootun karsintasijoituslistan toinen, viides, kahdeksas, 11., 14. ja 17. urheilija. Näitä lukusarjoja voit siis säätää haluamallasi tavalla, ExTime tarkistaa päällekkäisyyksiä, mutta ehkä ihan kaikkiin mahdollisiin virhenäppäilyhin en ole arvannut varautua (negatiivinen sijoitus tai sijoitus yli 30 eivät kelpaa).

Keimolan harjoituskisassa aikuisia jatkajia oli vain 8, joten heitä ei ollut mitenkään järkevää hiihdättää kolmessa saati viidessä välierässä. Laitoin 1. välierään sijoitukset 1, 4, 5, ja 8 ja toiseen sijoitukset 2, 3, 6 ja 7 ja muista eristä tyhjäsin sijoituslaatikot kokonaan. Enkä tietysti tallentanut muutettuja sijoituskaavioita. Ne muuten ovat extime.ini-tiedoston kohdassa [KEIMOLA] niin, että avainsanan V1SIJAT= oikealla puolella on lueteltu välierään 1 oikeuttavat sijoitukset..

[KEIMOLA]
AF=A,A,B,B,C,C
BF=A,A,B,B,C,C
CF=A,A,B,B,C,C
DF=D,D,D,E,E,E
EF=D,D,D,E,E,E
V1SIJAT=1,6,9,10,13,18
V2SIJAT=2,5,8,11,14,17
V3SIJAT=3,4,7,12,15,16
V4SIJAT=19,22,23,26,27,30
V5SIJAT=20,21,24,25,28,29

Siirrot voidaan tehdä myös täysin FIS:n sääntöjen mukaan, silloin vain sijoitusohjeruutuihin (tai ini-tiedostoon) on kirjoitettava FIS:n sääntöjen mukaiset arvot. Sijoitusohjeet päivittyvät ExTime.ini-tiedostoon, jos kohta Talleta eräsijoituskaaviot, kun siirto tehdäänn on rastittu. Mutta vain siis silloin, jos kilpailijoita siirretetään muuten kuin yksittäissiirtona.

Näytön oikean yläreunan napilla Välierien (SF) lähtölistat saadaan tulostimelle perustettujen välierien lähtölistat. Toki ne voidaan tehdä kuten normaalitkin lähtölistat ja niiden ulkoasuun pätee myös samat säädöt (Listaukset / Lähtölistat ja asetuksia).

Alkuun


Välieristä finaaleihin

Välierien kilpailutus on normaalia ajanottotapahtumaa. Todellinen lähtöaika saadaan kaikille erässä starttaajille valikon Ajanottoo näytöllä Sprintin startti. Vaikka ajoilla ei ole merkitystä jatkoon pääsynkannalta, kannattaa se silti ottaa, jotta saadaan looginen peruste paremmuusjärjestykselle erän sisällä.

Välieristä finaaleihin siirto on vielä suoraviivaisempi. Samat näytön peruselementit kuin välierien rakentamisessa löytyvät valikon Ajanotto/Keimola-sprintti toiminnosta Välieristä Finaaleihin.

Ikkuna on hiukan isompi. Se tärkeä välierät ja finaalit keskenään sitova tunniste (NUO) annetaan tässä näytössä oikeassa yläkulmassa.

Heti kun riittävä määrä oikeita kirjaimia on naputeltu, vasempaan reunaan ilmestyvät välierien tulokset.

Seuraavaksi on perustettava sarjatunnukset finaaleille, napilla Perusta sarjat finaaleille. Olen muuten siirtynyt napeissa suurempaan kokoon ja selittävämpiin teksteihin, mielipiteitä ?

Kisan kuuluttaja voi halutessaan pitää tätä näyttöä auki ja naputella Näytä tunnuksen sarjat-nappia, niin ajantasainen tilanne päivittyy hänellekin.

Sitten tarkastellaan, että tiedot ovat loogiset, kaikilla on tulos ja jatkajien erä-ruuduissa on oikeat arvot.

Numerojonon 1.,2.,3.,4.,5.,6. ja Siirrä 2. välierän jatkajat-napin välissä olevassa laatikossa kirjaimet A,A,B,B,C,C tarkoittavat, että välierän sijat 1 ja 2 jatkavat finaaliin A, 3. ja 4. jatkavat kisaa B-finaalissa ja 5. ja 6. C-finaalissa. Näitä finaalierätietoja voi muuttaa ennen jatkajien määräämistä ja laittaa talteen Extime.ini-tiedostoon siirron yhteydessä.

Tässä vaiheessa kisaa kannattaa finaaleihin jaotus tehdä välittömästi välierän valmistuttua. Oikealla puolella on tilanne kun välierien 1 ja 2 urheilijoille on finaalipaikat määrätty napeilla Siirrä 1. välierän jatkajat ja Siirrä 2. välierän jatkajat. Tosin kaikissa välierissä näkyy olevan tulos, mutta se on testitilanteesta johtuva.

Toki siirrot voi tehdä kaikki kerralla välierien valmistuttua napilla Tee kaikki siirrot yhdellä kertaa, mutta silloin on ajanotossa varmaan ollut liian vähän porukkaa. Sopiva hetki siirtää päättyneestä välierästä jatkajat finaaleihin on silloin kun seuraava välierä on startannut ja sen maaliintuloa odotellaan se puolisentoista minuuttia..

Ja sama pätee kuin edellä, vasta näytön sulkemisen jälkeen muutokset lähtevät verkon muille työasemille. Mutta näyttöhän pannaan kiinni kun välillä siirrytään rekisteröimään tarkka lähtöhetki näytössä Ajanotto / Sprintin startti ja sitten kiinnitetään loppuajat urheilijoille.

Tulostus paperille-osiossa on napit välierien tulosten ja finaalien lähtölistojen tulostamiseen halutulla kopiomäärällä.

F5 ja DEL näppäimet toimivat samalla tavoin tässä näytössä kuin karsinnasta välieriin näytössäkin. F5 tuo esiin viimeksi valitun urheilijan korjailuikkunan ja DEL poistaa ko. urheilijat, jos poisto hyväksytään.

Alkuun


Pisteet alkuperäisen sarjajaon mukaan

Tällaisen perinteisiä sarjoja yhdistelevän printtikisan oikeudenmukainen palkintojen jako voi tuottaa vaikeutta, Keimolan harjoituskisassa jaoimme pienet pytyt joka finaalierän kolmelle parhaalle.

CUP-muotoisessa sprinttikisassa, aluemestaruuskisoissa ja ehkä muutenkin on tarvetta katsoa lopputilannetta alkuperäisen ikä- ja sukupuolijaotuksen kautta. Apukeinona tähän on antaa finaalien sijoituksista pisteitä. Tähänkin hommaan löytyy ExTimestä valmis näyttö ja finaaleista annettavat pisteet ovat tietenkin räätälöitävissä. Näyttö löytyy Ajanotto valikon Keimola-sprintti alimenusta Pisteet finaalisijoituksista.

Näytön osat ovat taas soveltuvin osin samat kuin aikaisemmissakin Keimola-sprintin näytöissä. Näytön suuri koko voi kannettavissa aiheuttaa ongelmia. Alla näkyy tilanne, kun taas se välierät ja finaalit yhdistävä tunnus (NUO) on jo annettu ruutuun Finaaleissa ja välierissä käytetty tunnus. Heti kun tunnusta täsmäävä sarjajoukko löytyy, ExTime heittää tilanteen näkyviin, nappia Näytä tunnuksen sarjat ei siis tarvitse painaa.

ExTime hakee jokaisen finaalin kilpailijan alkuperäisen karsintasarjan kilpailijan nimen perusteella. Pisteiden keruuta varten alkuperäisestä sarjasta tehdään kopio, jossa sarjan tunnuksen loppuun lisätään _P ja sarjan tiedoissa laitetaan bitti päälle, joka kertoo, että tässä sarjassa ei ratkaisekaan aika vaan pistemäärä.

Kilpailijoille voidaan laskea pisteet joko erittäin (napit A-Finaalista, B-Finaalista,..) tai sitten kaikki samalla kertaa napilla Kaikki siirrot tehdään kerralla. Sijoituksesta saatava pistemäärä näkyy finaalin ikkunan alla ja sitäkin voit siis muuttaa omaa kisajärjestelmääsi vastaavaksi. Ja kuten muissakin näytöissä, jos ruutu Talleta pisteiden muutokset.. on rastittu, siirron yhteydessä pistejako pannaan talteen ExTime.ini-tiedostoon, lohkon [Keimola] alle. Ja sitten vain painetaan nappia Kaikki siirrot tehdään kerralla. Keimolan harjoituskisojen tulos näkyy alla:

Pistesarjat-osioon ilmestyy perustettujen sarjojen tunnukset ja niihin sarjoihin rastit, joiden kilpailijat saivat näistä finaaleista pisteitä. Ja kun nappia Näytä rastittujen sarjojen pistetilanteet on painettu, napin alapuoliseen listaan ilmestyy sarjatunnusten mukaisessa aakkosjärjestyksessä sijoitus ja pistemäärät sekä urheilja ja seura. Perinteisten sarjojen mukaiset palkinnot voidaan nyt jakaa tämän järjestyksen mukaan. Listan saa myös paperille napilla Pistesarjojen tulokset.

Jos ja kun palaat tähän näyttöön kisan aikana uudelleen, älä enää tee samojen finaaleiden siirtoja uudellen, rasti vain halutut sarjat ja katsele niiden tilanteita joko tällä näytöllä tai tulosta ne paperille.

Keimolan testikisoissa aikaerot kunkin finaalin sisällä jäivät aika pieniksi ja taas finaalien voittajien ajat olivat "oikeassa" järjestyksessä, A-finaalissa paras. Huomattavaa oli nuoren 12-sarjalaisen Olivian nouseminen B-finaalin kolmanneksi, hän ainakin sai ja tarjosi tässä kisassa normaalia sarjajakokisaa parempaa vastusta.

Finaaleista saatavia pisteitä muokkaamalla voidaan kilpailun luonnetta muuttaa, tällä jaotuksella palkitaan välierävaihetta. Jos pääset välierästä hyvään finaaliin, saat hyvät pisteet. Tällä jaotuksella kokeilemme talvella 2014 kolme osakilpailua, ennustan että Olivia nousee yhteispistemäärässä aika korkealle!

Ensimmäistä pistesarjojen tulostusta tehdessäsi voit jäädä ihmettelemään, kun pistemäärää ei näykään, vaan Loppuaika-sarakkeessa on karsinnassa saavutettu aika.

No, homma hoituu vaihtamalla (valikko Listaukset / Asetuksia ja tulostuksia) tälle sarakkeelle tulostettava tieto sellaiseksi, joka vaihtuu sen mukaan ratkaiseeko sarjan paremmuuden aika vai pisteet. Esimerkki oikealla on parempi kuin sata selityssanaa.

Nyt karsinnat, välierät ja finaalit sekä nämä pistesarjat voidaan tulostaa samoilla asetuksilla, kunhan Muuta oletus nappia on painettu.

Ero kärkeen-valinta laskee uusissa ExTime-versioissa joko aikojen tai pisteiden välisiä erotuksia, riippuen tulostettavan sarjan paremmuus-asetuksista.

 

Ja ne tulokset näyttävät paperilla seuraavilta:

Keimolan koesprintti           T U L O K S E T      20.12.2013
Keimolan Kaiku              ---------------         18:37

Sija Kilpailijan nimi     Seura             Tulos     Ero

   Miehet 16 vuotta 0.6 km V
   =========================

 1. Eemeli Huhta-Koivisto  Espoon Hiihtoseura        50
 2. Leo Uusimäki       Vantaan Hiihtoseura        47    3.000
 3. Alex Liljeström     Espoon Hiihtoseura        45    5.000
 4. Juhani Sankari      Riihimäen Kiista-Veikot      43    7.000
 5. Henri Erkkilä      Vantaan Hiihtoseura        42    8.000


   Naiset 16 vuotta 0.6 km V
   =========================

 1. Sara Koppinen      Pakilan Veto           41
 2. Jatta Leskinen      Espoon Hiihtoseura        40    1.000
 3. Tiia Ruotsalainen    Pakilan Veto           33    8.000
 4. Milla Viisanen      Rajamäen Kehitys         23    18.000
 5. Krista Leskinen     Pakilan Veto           22    19.000


   Miehet 14 vuotta 0.6 km V
   =========================

 1. Ilari Hirviniemi     Pakilan Veto           37
 2. Tuomas Uusitalo     Vantaan Hiihtoseura        32    5.000
 3. Antti Ahvenjärvi     Espoon Hiihtoseura        31    6.000
 4. Matias Tamsi       Keimolan Kaiku          30    7.000
 5. Lucas Karlemo      Espoon Hiihtoseura        25    12.000
 6. Eljas Talja       Espoon Hiihtoseura        21    16.000


   Naiset 12 vuotta 0.6 km V
   =========================

 1. Olivia Lammivaara    Espoon Hiihtoseura        35
 2. Viivi Koppinen      Keimolan Kaiku          13    22.000
 3. Nea Oilinki       Vantaan Hiihtoseura        11    24.000
 4. Maria Saari       Seutulan Urheilijat 37       7    28.000


   Naiset 14 vuotta 0.6 km V
   =========================

 1. Sanni Heikkinen     Pakilan Veto           27
 2. Kia Oilinki       Vantaan Hiihtoseura        17    10.000


   Miehet 12 vuotta 0.6 km V
   =========================

 1. Topias Uusitalo     Vantaan Hiihtoseura        20
 2. Hugo Korhonen      Keimolan Kaiku          15    5.000
 3. Tuomas Kiiskinen     Keimolan Kaiku          12    8.000
 4. Aleksi Viisanen     Rajamäen Kehitys         10    10.000

Sitten vain sopivilla csv-tiedoston asetuksilla näiden sarjojen tulokset exceliin ja seuraavien kisan summaus siihen päälle. En vielä kokeillut ExTimen sarjakilpailujen toteutuksen toimivuutta tämän kaltaisen kisan pisteiden yhteenlaskuun, mutta uskoakseni sekin toimii. Ainakin pienen koodauksen jälkeen. Ongelmia saattaa aiheuttaa sarjojen suuri määrä, mutta sehän on minun päänsärkyäni, tai Sudokuani, kuten tätä ohjelmointiharrastustani muille perustelen.

Alkuun


Vapaavalintainen sprintti

Vapaavalintaisella sprintillä tarkoitan seuraavassa sellaista sprinttikisaa, joka ei ole FIS-sprintti eikä Keimolasprintti.

Yleisin lienee Hopeasompa-sprintti tai KLL-sprintti se nykyään taitaa olla. Hopeasompa tyyppisessä sprintissä ei ole alkueriä eikä välieriä lainkaan, vaan aika-ajon parhaat muodostavat tuloksissa 6 ensimmäistä, jotka kisaavat keskenään vain yhden finaalin. Aika-ajon sijoilla 7. - 12. olevat kisaavat toisen finaalin ja niin eteenpäin, mahdollisesti sijaan 30. asti. Nämä eivät ExTimen kannalta ole finaaleja, vaan niitä käsitellään kuten FIS-sprintin alkueriä.

Toinen vapaavalintainen sprinttikisa on esimerkkinä käyttämäni nuorten 18- ja 20-sarjoissa käytettävä kisamalli. Siinä karsinnan 18 parasta menevät suoraan kolmeen välierään sovitun sekoituskaavion mukaan.

Jokaisen välierän kaksi parasta pääsee finaaliin, onnellisia häviäjiä ei tässäkään kisassa ole. 18 parhaan jakamisessa välieriin käytettävä kaavio on Raiko Pousin ja minun yhteistyön tulos Vantaan PM-katsastuksiin 13.1.2013. Sen kisan aineistosta olen myös kuvakaappaukset poiminut..

Esimerkkiä soveltamalla pitäisi onnistua myös muunkinlaisten sprinttikisojen hoitaminen, jos vain etukäteisharjoittelu, siis ajanoton, on tehty hyvin.

Mutta ennenkuin mennään tuohon vaiheeseen tarkemmin, pitää asetusarvojen olla kohdallaan.

Karsintasarjassa pitää muistaa ottaa ajat sadasosien tarkkuudella, muuten tulee liikaa samoja sijoituksia ja jatkajat joudutaan asettelemaan käsin.

Helpoimmin ajanotto hoituu, kun varmuuden vuoksi pakottaa karsintasarjalle oman ajanottotarkkuuden ja täpittää siitä 1/100 seukunnin tarkkuuden.

Toinen täpitettävä kohta on tietysti sprinttikisan sarja ja siellä lisäksi sarjan tyyppinä karsintasarja.

Mallikuva Vantaalta on oikealla.

Toiminnolla Säädöt/Asetusarvot päästään asetusarvojen näyttöön, josta valitaan välilehti Sprinttikisan asetuksia.

Huomioi nuorten sprintissä ennen kaikkea seuraavat kentät seuraavin arvoin:

 •    18    kilpailijaa pääsee karsinnasta finaaliin
 •    X    alkueriä ei ole, karsinnasta siirrytään suoraan välieriin
 •    0    alkuerää käytössä
 • Jokaisesta erästä jatkaa     2   
 • lisäksi aikojen perusteella   0   
 • Välierien määrä        3   
 • Toki välierien sijoituskaavioidenkin arvot saa kopioida
Alkuun

Nuorten sarjojen sprinttiharjoitus

Nyt sitten jatketaan karsinnan jälkeisten erien tekemistä.

Toiminnolla Muutokset/Sprintin eräjako näyttöön avautuu alimenu, josta ylin, Karsinnasta erävaiheeseen avaa erillisen ikkunan, jossa vasemmalla puolella on lista karsintakisaa varten ja oikealla puolella toinen lista syntyvää alku-/välierää/finaalia varten.

Näytön alaosassa näkyvät mahdolliset sarjojen tunnukset, näistä sarjoista poimitaan jatkajat. Jos rastit ruudun Ei näytetä osuuksien sarjatunnuksia, näet vain viestisarjat, tämä siis erityisesti parisprinttikisoja varten.

Napilla Näytä kilpailijat ExTime hakee sarjan tulokset näkyviin paremmuusjärjestyksessä. Ne tulevat kyllä oletuksena aina sarjaa vaihtaessa. Voit saada myös varoituksen, jos erien sarjoja ei ole vielä perustettu, se ei haittaa.

Napilla Tulokset voidaan vielä tehdä tulosliuska kirjoittimelle. Napin Laheta muille painalluksella myös verkon muut työasemat näkevät muuttuneet sarjat, oletuksena lähetys muille työasemille tapahtuu vasta tämän näytön sulkeuduttua.

Oheisessa esimerkissä käytetään koko sprintin ajan samoja numeroita. Helmikuussa 2016 muutin ExTimeä niin, että jos valitaan uusien numeroiden käyttö, niin sen perusteena on karsinnan sijoitus. Karsinnan parhaan uusi numero on annettu sarjan alkunumero ja muiden vastaavasti siitä ylöspäin, paras saa numeron 201 ja 10. numeron 210, kun annettu uusi alkunumero oli 201.

Ylläolevassa näytössä on sarjan N18 ollessa valittuna vasemmalla painettu nappia Tee 1. erä ensimmäisen erän tekemiseksi ja jatkettu heti perään kaksi kertaa Tee seuraava erä painalluksella. Näin saatiin tytöille välierät perustetuiksi.

Ja sama toistetaan M18 sarjassa. Koska asetuksissa oli ilmoitettu, ettei alkueriä ole, oli erien tason täppä suoraan kohdassa Välierä.

Seuraavana toimenpiteenä on valita ne, jotka tästä karsintasarjasta kilpailevat erässä 1. Sarjan M18_S1 tunnus on valittuna, jolloin Jatkavat sijoitukset ruutuun tulee asetuksissa annetut sijoitukset näkyviin. Niitä voi vielä tässäkin vaiheessa muuttaa tilapäisesti.

Napilla Siirrä nämä sijoitukset tilanne muuttuu oheiseksi. Kilpailijat annetuilta sijoilta on kopioitu välierään 1 ja poistettu karsintasarjalistauksesta, ei toki sarjasta. Kuva oikealla.

Voit toki siirtää kilpailijoita yksitellenkin jatkoon. Valitse kilpailija vasemman puoleisesta listasta ja paina nappia Siirrä vasemmasta listasta valittu jatkoon tai vain kaksoisklikkaa siirrettävää kilpailijaa.

Seuraavaksi valitaan välierien sarjaluettelosta M18_S2 ja toistetaan äskeinen, kuten myös viimeisellekin poikien välierälle M18_S3.

Ennen N18 sarjan välierien siirtoa käydään vasemman reunan sarjaksi valitsemassa karsintasarjaksi N18.

Sarjojen nimetkin on rakennettu oletusten mukaan. Voit sitä muuttaa Jatkoerän nimen ja tason muutokset ruudussa ja vaihtamalla sen napin Talleta painalluksella. Tämä nappi aktivoituu vain, jos nimeä on muutettu.

Välierien lisäykseen kisan sarjaluettelo näyttää tältä.


Välierien perustamisen jälkeen voidaankin sitten kilpailla nuo välierät.

Sprintin startti-toiminnolla (löytyy valikosta Ajanotto) saadaan oheinen näyttö. Siinä olen rastinut lähtevän sarjan ruudun (N18_S1) ja painanut Hae-napilla kilpailijat näkyviin. Muista varmistua numeroista painamalla Hae.

Sitten odotin lähtölaukaisua ja painoin START-nappia saadakseni toteutuneen lähtöajan. Hyväksy-napilla aika kirjautuu kaikille listassa näkyville urheilijoille lähtöajaksi ja samalla nollaantuu heidän maaliintuloaikansa, koska kohdassa Nollaa maaliintulohetki oli rasti.

Useita eriä voi siis lähteä samaan aikaan, rastittaviksi tulevat kaikki lähtövalmiit erät, jo kilpaillut näkyvät himmeällä.

Jos sinulla oli käytössä maalikello, sen antama lähtöaika tulee automaattisesti Lähtöaika-ruutuun. Aikaa voi myös korjata ennen hyväksyntää.

Jätin kilpailijat ajanottonäyttöön, jotta heidän maaliin tullessaan riittää vain järjestykseen laittaminen. Kun tunnistimet on käytössä, silloin rastitaan kohta Älä jätä kilpailijoita ajanottonäyttöön.

Kaikkien saatua loppuajat on ExTimen näyttö sitten tämän näköinen.

Oikein tarkkasilmäinen ohjeiden lukija saattoi ihmetellä yllä olevaa ajanotto-näyttöä.

Kelloaikoja ei näy vasemmassa reunassa siksi, että tein tämän ohjeen jälkikäteen käyttäen samaa tekniikkaa kuin silloin, kun ajat saadaan maalikameralta.

Siinä käytän seuraavaa tekniikkaa:

 1. Siirrän nuolinäppäimillä kilpailijat maaliintulojärjestykseen.
 2. Klikkaan ylintä kilpailijaa ja valitsen hänen välilehtensä Tulos.
 3. Rastin kohdan Laske tuloksesta.
 4. Syötän maalikameran hoitaman ajan Tuloslaskenta napin jälkeiseen kenttään, esimerkissä siis 3.10.5
 5. Painan Enterillä näytön kiinni.
 6. Klikkaan seuraavaa kilpailijaa avatakseni hänen Tulos-välilehtensä, rastikin on jo valmiina.
 7. Toistan kohtia 4, 5 ja 6 tarvittavan määrän kertaa.

Todellinen lähtöaika kannattaa rekisteröidä ja käyttää yllä olevaa tuloksesta laskettavaa loppuaikaa. Sama tulos saataisiin tietysti pitämällä lähtöaika nollana ja syöttämällä maalikameran aika suoraan loppuaika- eli maaliaika-kenttään, mutta suositan siis lähtöaikojen kirjaamista.

Välierien tultua valmiiksi päästään finaalivaiheeseen.

Nyt valitaan Muutokset valikon menusta Sprintin eräjako toiminto Erävaiheesta finaaleihin.

Ensiksi valitaan oikea karsintasarja ruudun Käsiteltävien jatkoerien karsintasarja. Ja kun kaikki erät ovat valmiit, näkyy oheinen kuva. Siinä erät 4 ja 5 eivät näy, koska olimme asetuksissa ilmoittaneet välieriä olevan kolme.

Oikeassa yläkulmassa näkyy asetuksissa annetut jatkoehdot, 2 parasta jatkaa eikä yhtään aikojen perusteella. Näitä voi tässä vaiheessa tilapäisesti vielä muuttaakin, jos pakko. Yleensä ei ole.

Napin Tee Finaalille sarja avulla perustetaan sitten A-finaali ja siirretään sinne jatkajat napilla Siirrä sijoituksen perusteella.

Lopputulos on oikealla puolella olevassa kaappauksessa.

Yksittäissiirrot ovat toki mahdollisia. Niissä valitaan ensin välieristä yksi tai useampia kilpailijoita ja sitten painetaan finaalin Tänne-nappia. Siirtoja voi tehdä useita peräkkäin.

Esimerkin tapausksessa napeilla Näytä ajalla jatkajat ja Siirrä ajalla jatkajat ei ole merkitystä, koska aikojen perusteella ei tässä kilpailumuodossa jatkopaikkaa heru.

Lähetä muille työasemille toimii kuten edellä, sarjamuutokset saadaan näkymään verkossa jo ennen näytön sulkemista.

Finaali lähetetään matkaan aivan samoin kuin välieräkin, ajat otetaan joko valokennolta tai maalikameralta kuten välierissäkin ja sitten voidaankin jo tehdä lopputulokset.

Sprintin kokonaistulokset onkin kinkkinen juttu, varsinkin jos erävaiheessa tulee diskauksia, poisjääntejä tai keskeytyksiä.

Kokonaistulokset saadaan ihan oman valikkonsa avulla, valittavana on yhteensä neljä vaihtoehtoa.

Tuloksia tehdessä tulee olla voimassa samat asetukset kuin itse kisassakin, tärkeätä on tieto alkuerien mukanaolosta, välierien määrästä sekä siitä kilpailtiinko myös B-finaali. Hopeasompa (KLL)-sprintissä kun kilpailijalla on vain kaksi starttia, karsinta ja finaali, ExTime käsittelee finaaleja alkuerinä ja antaa sarjassa viimeksi kilpailtua erää (suurin eränumero)  sarjan parhaiden eränä.

HTML-muotoinen tuloste tämän esimerkin kisasta on täällä. Huomaa sitä tarkastellessasi html:n alussa oleva tyylitiedosto, se saadaan mukaan määrittelemällä HTML-tiedostoon mukaan otettava header-tiedosto. Ja se taas löytyy valikosta Säädöt kohdasta HTML-tuloslistan tiedot <TD>, vaikkakin itse tuloslistan sarakkeet on kovakoodattu, niitä ei voi muuttaa. Mutta tuo header-tiedosto poimitaan saman ohjeen mukaan.

Alkuun

Lähtölistat

Jatkoerien lähtölistat saadaan valitulle tulostimelle/tiedostoon aivan samoin kuin kaikkien muidenkin sarjojen lähtölistat.

Toki kaikki alkukilpailujen sarjat on ensin käytävä läpi. Meillä Helsingin piirin sprinttikisoissa alkukilpailusarjoja oli useita ja sieltä tämä idea sarjatunnusten automaattiseksi generoinniksikin on peräisin.

Alkuun


Vanha tapa lähtöaikojen merkkaukseen

Erien todelliset lähtöajat saadaan siirretyksi kilpailijoille helposti seuraavalla tavalla, tarvitaan erityisesti, jos lähtöaika otetaan painonapilla tai lähtöpistoolista:
 1. Kellojen annetaan käydä (PC / ulkoinen kellolaite) juoksevaa valtakunnan aikaa.
 2. Näyttö siivotaan ja siihen näpytellään lähtevien kilpailijoiden numerot.
 3. Lähettäjän laukaistessa erän liikkeelle siitä otetaan aika (kellon painonappi, tai F10-näpäytys).
 4. Saadusta ajasta tehdään tarpeellinen määrä kopioita, jokaiselle lähtijälle. Kopio-ikoni on kuudes vasemmalta (sakset-ikonin vieressä). Tai menun kautta Muutokset/monista kelloaika.
 5. Ajat tulevat K-kirjaimella varustettuna Ajat-sarakkeeseen.
 6. Jokaisen lähtijän rivillä painetaan hiiren oikeaa näppäintä ja alimenusta valitaan ensimmäinen vaihtoehto (Lähtöajaksi).
 7. Jos kursori oli aikojen sarakkeella (alempi kuva), valitaan väliviivan jälkeinen vaihtoehto (Lähtöajaksi)
 8. Home-näppäimellä siivotaan kilpailijat pois näytöstä, ne annetaan uudelleen maaliintulojärjestyksessä ja silloin tarvitaan tilaa maaliajalle.
 9. Ja maaliintulo olikin sitten vanhaa tuttua, kellolta aika, näppikseltä numero ja F1


Alkuun


Eihän ollut ollenkaan vaikeata. Mutta muista harjoitella, sillä silloin kun kisa on päällä ja yleisö odottaa välieriä on liian myöhäistä alkaa muistella, mitä tässä ohjeessa oikein sanottiinkaan. (Nimimerkki kokemusta on).


Mitä tästä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTimen ohjeiden sivulle