FIS-kisojen pistelaskenta

Viimeksi muutettu 25.1.2017/JTu

Sisällys:
Taustaa
FIS-alkupisteiden hakeminen
FIS-alkupisteiden lisäys excel-siirtona
Pisteiden leikkaus viestejä varten
Lähtöjärjestys
FIS-pistelaskenta
XML-tulostiedosto
XML-tiedoston malleja
HTML-tulostiedosto printattavaksi
Tulostusmallit
Takaisin ExTimen ohjeet-sivulle


Taustaa

Versiosta 7.1.0 lähtien on ExTime-ohjelmaan lisätty FIS-kilpailujen hoitamiseen tarvittavat kilpailijatietojen lisäkentät

 • FIS-koodi
 • FIS-pisteet
 • Maatunnus (tai piiritunnus)
 • Syntymävuosi
 • Sukupuoli

Versiossa 8 lisättiin vielä kenttä FIS-tulospisteet, jolloin sekä ennen kisaa että kisassa hankitut pisteet näkyvät omissa kentissään. Versiosta 8.4.0 lähtien FIS-tietojen käsittely on siirretty erilliseen lisäpiirreiden luokkaan, toiminto näkyy menussa normaalisti, mutta sitä ei voi käyttää ellei seura-avaimessa ole tätä piirrettä mainittu. Vanhat käyttäjät saavat lisäpiirteen ilmaiseksi käyttöön maksetun jakson loppuun asti pyytämällä uusitun seura-avaimen.

FIS-koodi otetaan automaattisesti SHL:n lisenssikannasta tai KILMOsta. FIS-pisteet lisätään automaattihaulla kohdistaen ne FIS-koodin avulla oikealle kilpailijalle. Tai poikkeustapauksissa käsin.

Jos kilpailussa on pelkästään FIS-sarjoja, kannattaa ilmoittautuminen hoitaa FIS-kannan avulla (Valikko Ilmoittautuminen/Entries using FIS-list).

Nämä tiedot näkyvät kilpailijan tietoikkunassa ja ne voidaan myös räätälöidä näkymään sarjan tilanne-näytössä.

Tulosteisiin on lisätty kaksi vaihtoehtoa, FIS-html-tulokset sekä XML-välitystiedoston tekeminen edelleen FIS:lle lähetettäväksi. Lisäksi FIS-pistelaskentaa varten on Ranking-menuun lisätty oma toiminto FIS-pistelaskenta. Myös lähtölistoihin saadaan tarvittaessa vaikkapa molemmat lisenssinumerot näkyviin, FIS:n ja SHL:n, ja vapaavalintaisiin lähtölistoihin tietysti FIS-pisteetkin.

Alkuun


FIS-alkupisteiden hakeminen

Lahden 2014 nuorten SM-viestien lähtölistakeskustelun innoittamana (terveisiä Lajuselle) tein ExTimeen yhden näytön lisää, jolla FIS-pisteet saadaan todella helposti poimituiksi. Näyttöön päästään käsiksi Muutokset-valikon kohdasta FIS-tietojen käyttö ja edelleen Piste- ja nimitietojen päivitys.

Sarakemäärittelyjen oikealla olevan boxin (copy) avulla voidaan määrittää mihin kenttiin kisatiedostossa kopioidaan uudet arvot. Kun näyttöön tullaan arvonta-näytöstä, oletuksena on silloin molemmat käytettävissä olevat pisteet. Kun molemmat pisteboxit ovat rastittu, kilpailjalle otetaan ne pisteet, jotka ovat kilpailijalla paremmat (siis pienemmät). Näin siis tehtiin Vantaan SM:ien parisprintissä. Henkilökohtaisessa kisassa rastitaan siis vain toinen, distance tai sprint, käytävän kisan tyypistä riippuen.

Tämän saman näytön avulla voidaan myös kisan jälkeen hakea FIS:n käyttämät nimet, syntymävuodet, maakoodit ja sukupuolitiedot rastimalla niiden tietojen boxit pisteboxien sijaan.

Napin Browse avulla valitaan oikea tiedosto ja nappi Update tekee sitten sen työn. Kaikkien sarjojen kilpailijat käsitellään samalla kertaa.

Sarjojen rajaus pätee tässäkin, Ajanotto/Rajaa aktiivisia sarjoja.

FIS-arvonta näyttöön on ilmestynyt uusi nappi Fetch FIS-points, josta myös sama näyttö. Tässä ikkunassa, malli alla, määritetään pisteet sisältävä tiedosto (joka imuroidaan FIS:n sivuilta), siinä käytettävien sarakkeiden kirjaimet ja kenttien välinen erotin-merkki. Kirjaimet ja erotin-merkki saadaan selville, kun csv-tiedosto avataan Excelissä. Kuvassa uudet, kauden 2017 aikana voimaan tulleet arvot.

Versiosta 8.4.0 lähtien oikealle puolelle syntyy listaus niistä, joille ei pisteitä löydy. Kilpailijaa voi korjata suoraan tältä listalta tuplaklikkaamalla hänen riviään.

Jos kilpailija löytyy FIS-kannasta, mutta hänellä ei vielä ole pisteitä, haku tuottaa piste-kenttään ison luvun, ei nollaa. ExTimen 8-versiossa lisäsin näyttöön myös oletusarvon puuttuville pisteille, sitä käytetään myös, jos kilpailijalla ei ole FIS-koodia lainkaan. Parisprintissä yleisessä sarjassa oletuksena on sääntösuosituksen mukaan 400.00 pistettä, mutta yksilökisoissa kannattaa käyttää tätä lukua huomattavasti suurempaa arvoa.

Alkuunn


FIS-alkupisteiden lisäys excel-siirtona

Tämä on työläämpi ja vanhempi tapa kuin yllä kuvattu 13.4.2014 ExTimeen lisätty tapa. Skippaa yli.

Seuraavissa ruutukaappauskuvissa näkyy otoksia Ristijärven Pyryn 2012 FIS-kisojen sekä Keuruun 2011 Scandinavia-Cupin FIS-pistelaskennasta ja XML-tiedostoista ja tulosteista

Alkutilanne Keuruulla oli se, että kilpailijoiden ilmoittautuminen vastaanottettiin Ilmoitushärvelin avulla, josta syystä nimet olivat muodossa ensin sukunimi, sitten etunimi ja kirjoitusasu ei muistuttanut lainkaan FIS:n kannassa olevaa. Alamäen Arto oli myös huolehtinut, että kilpailijoiden FIS-pisteet olivat voimassaolevan listan 5 mukaiset.

Ristijärvellä taas käytettiin KILMOa ja ulkolaiset lisättiin käsin. Oheisessa kuvassa näkyy tilanne naisten 20-sarjassa aika-ajon loputtua, FIS-koodi on kaikilla, samoin FIS-pisteet. Kuvan tilanne on se yleisin tilanne FIS-kisojen osalta.


Säädöt/Excel-parametrit-toiminnolla määritetään, miten kisatietoja täydennetään FIS-tiedostosta.

FIS:n web-sivulta löytyy ohjelma FisList2.exe, jonka avulla voi tehdä csv-tiedoston, jossa on voimassa olevat FIS-pisteet. Otsikkoriviä ei tarvitse poistaa.

Kilpailijan nimi on kahteen kertaan, koska FIS-tiedostossa nimi on kahdella eri sarakkeella, ensin sukunimi, sitten etunimi. ExTime kirjoittaa nimet sitten yhteen, ja siinä muodossa ne jatkavat FIS:n XML-tiedostoon..

Kohdistustietona käytetään listan toista saraketta (=FIS-koodi). Huomaa täpän sijainti Avaintieto-kehikossa.

Niille kilpailijoille, joiden koodi löytyy FIS-listasta, poimitaan mukaan listan yhdeksäs sarake (=FIS-pisteet), siinä on sprintin pisteet, nimi vaihdetaan FIS-listan mukaiseksi ja syntymävuosi sekä maakoodi päivitetään. Kaikki muut kilpailijat ohitetaan, siksi on erittäin tärkeää, että kohta Kohdista avaintiedolla on rastittu mutta kohtaa Perusta sarjat EI OLE rastittu. Ennen kisaa kannattaa päivittää vain FIS-pisteet, tämä lähtöjärjestyksen määrämiseksi ja jättää nimet normaaliasuun. Vasta ennen XML:n tekoa on syytä tehdä nimipäivitys.

Ja kun nappia Lue csv-tiedosto on painettu ja tiedoston nimeksi annettu oikea FIS-listatiedosto, täydentyvät kilpailijoiden tiedot, aika vikkelästi, vaikka FIS-listassa oli 8365 riviä.

Alla olevassa kaappauksessa näkyy päivittynyt tilanne naisten sarjassa, nyt lajiteltuna FIS-alkupisteiden mukaiseen nousevaan järjestykseen. Nimet ovat nyt yhtä sekavina kuin FIS:n kannassa.

Älä siis päivitä nimiä vielä tässä vaiheessa. Jos kuitenkin teit sen, saat kotimaisten kilpailijoiden nimet näppärästi takaisin lisenssikannasta. Tee kuten Oskari tekee ranking-pisteitä laskiessaan, käy Ranking-valikon näytössä Vertaa lisenssinumeroita ja paina siellä nappia Vertaa numerot, kunhan ensin rastit kohdat Korjaa seuranimet ja Kopioi lisenssikannasta.

Nyt voidaan siirtyä lähtöjärjestyksen tekemiseen, ajanottoon ja varsinaiseen käydyn kisan pisteiden laskentaan.

Alkuun


Pisteiden leikkaus viestejä varten

Ennenkuin yksilöiden pisteitä summataan viestijoukkueiden alkupisteiksi niitä pitää leikata ja nolla-pisteet vaihtaa käytettäväksi yläarvoksi. Tämäkin sujuu ExTimessä helposti, siirrytään valikon Muutokset kautta näyttöön Yleismanipulaattori ja siellä valitaan sellaiset urheilijat, joilla Fis-pisteitä on välillä 0 ja yksi tai Fis-pisteitä on enemmän kuin yläraja (400) aina arvoon 9999999 (7 kappaletta 9) asti ja annetaan näille FIS-pisteiksi yläraja (400), aivan kuten alapuolen kuvassa olen juuri tekemässä. Enää napin Aseta tieto annetuksi painallus puuttuu ja 92 urheilijaan kohdistuu leikkausoperaatio.

Alkuun


Lähtöjärjestys

ExTimen Muutokset valikkoon on lisätty näyttö FIS:n mukainen arvonta, jonka avulla saadaan kisaan helposti FIS-pisteiden mukainen lähtöjärjestys, joko nousevaan tai laskevaan järjestykseen. Myös televisioitavien kisojen ohjaajan toivomus kuuman ryhmän lähtövälin asettaminen minuutiksi onnistuu sekoittamalla joka väliin haaleamman ryhmän lähtijä, ja nekin joko paremmusjärjestyksessä tai kääntäen.

Keuruun SuomenCupissa piti vielä tehdä lähtöjärjestys niin, että kuumien väliin otettiin kaksi haaleaa 20 sekunnin lähtövälin takia. Tämän tein sitten exceliä välillä käyttäen.

FIS-arvonnasta on lisää arvonnan ohjeessa.

Alkuun


FIS-pistelaskenta

Pistelaskenta käynnistyy menun toiminnolla Ranking/FIS-pistelaskenta. Seuraavat ikkunat ovat FIS-kielellä, jotta termien merkitys olisi yksikäsitteinen.

Toiminto näyttää oikeassa reunassa kilpailussa olevien FIS-sarjojen valintaruudut. Siitä rastitaan se sarja, josta laskenta tehdään. Yksi sarja kerrallaan.

Jos on tarpeen yhdistää monta sarjaa samaan laskentaan, kuten esim. nuorten SM-kisoissa kaikki miesten (17, 18, 20 ja 23 v.) sarjat yhdistetään yhdeksi miesten sarjaksi, se tehdään apusarjan avulla. Kilpailuun luodaan apusarja (tässä MYL), joka määritetään FIS-sarjaksi, ja sille annetaan Codex-numero, jolla FIS tunnistaa kyseisen sarjan. Malli tuossa alhaalla vasemmalla.

Ja tähän apusarjaan kopioidaan sitten kaikki ne mieshiihtäjät, joilla on FIS-koodi. Tämä tapahtuu automaattisesti Muutokset-valikon Sarjatiedot-näytössä klikkaamalla sarjaa, jossa urheilija todella kilpailee (esim M17) ja valitsemalla hiiren oikean napin painalluksella esiin tulleesta menusta toiminto Kopioi sarjan kilpailijat myös toiseen sarjaan. Esiin tulee kilpailussa olevien apusarjojen luettelo, josta valitaan apusarja MYL ja hyväksytään valinta. Kun kohdesarja on määritetty FIS-sarjaksi, vain FIS-koodilliset kopioidaan.

Pistelaskentanäytön vasemmassa yläosassa (kuva alla oikealla) ovat laskentaparametrit, niiden arvoja tulee muuttaa käytyä kilpailumuotoa vastaaviksi. Factor-luku vaihtuu oletuksiin, kun pisteen paikkaa muutetaan vaihtoehdojen Distance, Sprint ja Mass start välillä, toki ihan omankin luvun saa laittaa. Katso laskentaparametreista lisää FISin omista ohjeista.

Rastimalla Skip Zero points ExTime ohittaa ne kilpailijat, joilla ei ole yhtään FIS-pisteitä, tarpeen kisassa, joissa on FIS-koodittomiakin urheilijoita. Napin Define-painallus näyttää kisan 5 parasta (Top N of the race), tiedot vasemmalta FIS-pisteet, sijoitus tässä kisassa, nimi ja aika. Laskentaruudussa Codex-numeron oikealla puolella näkyy laskettu kisan peruspistemäärä (Penalty) ja siihen oikeuttava aika (Best time).

Katso lisätietoja FIS:n sivuilta.

Pisteet lasketaan painamalla nappia Calculate Points jolloin lasketut pisteet tulevat näkyviin. Pisteitä ennen laskentaa tai laskennan jälkeen voidaan tarkastella napin FIS-points of checked class's-avulla, silloin listalla näkyy niiden sarjojen urheilijat, joiden sarjoissa on rasti.

Jos kilpailun TD jostain syystä haluaa laskennassa käytettävän itse laskemaansa poikkeavaa Penalty-arvoa, se onnistuu kirjoittamalla Penalty-kenttään uusi arvo ennen napin Calculate Points-painallusta. Poikkeamasta ExTime tekee varmistuskysymyksen, vastaamalla siihen kieltävästi, ExTimen itse laskemaa Penaltya ei käytetä.

Vaihtoehto Racepoints without penalty määrittää, tuleeko kilpailijan pistesarakkeeseen pisteet suhteutettuna parhaaseen aikaan (rastittu) vai onko niihin jo lisätty kisan penalty (ei rastia). Tämän kohdan lisäsin, koska penalty lisättynä XML-tiedoston lataus tuottaa ylimääräisiä huomautuksia. Ehkä en osannut tulkita XML-tiedoston määrityksiä oikein. Rastittuna meni ainakin esimerkin Härkösen FIS-kisan XML-tiedosto mutinoitta FIS:ssä läpi 8.2.2014.

Laskentavaiheesta ei pääse eteenpäin, ennekuin lasketut pisteet on joko hyväksytty (Approve) tai hylätty (Reject).

Hyväksyntä siirtää lasketut pisteet kilpailijan tiedoissa olevien FIS-tulospisteiden kenttään, joten uusintalaskenta voidaan tehdä ExTimen 8-versiosta lähtien vaikka heti. Alla esimerkki nuorten SM-hiihtojen vapaan kisasta, 22.1.2017 Äänekoskelta.

Waltteri Vinkanharjun pistesaalis tulee olemaan 64.70 pistettä. Joonas Sarkkinen saa yllä olevasta kisasta 8.30 ja Juuso Haarala 10.98 pistettä enemmän kuin voittaja Vinkanharju, koska kisan pisteet on laskettu ilman kokonaispenaltya. Lista on pisteiden mukaan järjestyksessä. Rastitussa sarjassa oli 207 urheilijaa, joista 171 sai siis pisteitä, tilastokin siis näkyy.

Alkuun


XML-tulostiedosto

XML-tiedoston teko, kuten myös tulosten printtaus tehdään menun valikon Ranking/FIS-tulostiedostot-kautta. Siitä aukeaa alimenu, jossa on toiminnot kisaa koskevien tietojen antamiseksi ja tulosten ja XML-tiedostojen tekemiseksi.

Jyrun kokoonpanon ja kisan rata- ja säätietojen syöttöä varten on nyt omat pienemmät ikkunansa ja listat sekä XML-tiedostot tehdään taas keskenään samalla näytöllä, jossa on uusia toiminnallisuuksia sysksystä 2016 lähtien.

HTML-tuloksia varten voidaan tulostustiedot hienosäätää toiminnon FIS:n HTML-tulosrivin tiedot avulla.

XML- ja HTML-tiedostojen teko valinnalla aukeaa näyttö, jossa on neljä nappia tulosyen tekoon:

Versiosta 8.4.0 lähtien ei enää tarvitse kisassa käytettyjä nimiä erikseen vaihtaa kisatiedostoon, vaan nimet haetaan "lennossa" viimeksi käytetyltä FIS-listalta, jos kohdassa Use Names, CountryCodes etc on FIS-Point list, not names in race file on rasti. Rasti vaikuttaa sekä XML-tiedostojen että listausten tekemiseen.

Sen tarkistamiseen, mitkä nimet puuttuvat FIS:n listalta, on uusi nappi Verify, which athletes are not on FIS-list. Napin painallus tuottaa keskelle ikkunaa listan, josta pääsee valittua urheilijaa korjaamaan suoraan. Jos nimeä ei löydy listalta ja silti halutaan FIS-listan nimiä käyttää, tekee ExTime suoran käännöksen FIS-muotoon vaihtamalla etu- ja sukunimien paikkaa ja tulostamalla nimen isoilla kirjaimilla korvaten skandit A- ja O-kirjaimilla. Jos kilpailijalta puuttuu XML-tiedostossa käytettävä pakollinen tieto (esim syntymävuosi), ExTime näyttää kilpailijan tietolehdet, jossa asia voidaan korjata ja/tai tiedoston tekeminen katkaista.

Sarjan nimeksi tulee oletuksena viimeksi mukaan rastitun sarjan nimi, mutta sitä voi muokata ruudussa Class name ennen tulostusta. Näytön yläkulman ruuduista on ainakin Codex, Catecory ja Discipline-ruutujen sisältö tarkistettava ennen tulostusta. F-value ja Calc. penalty ovat paikoillaan viimeksi suoritetun laskennan jälkeen. Ja kuten ikkunan alareunassa vihjataan, kansilehden tiedot on aina tallennettava (Save modifications) ennen kuin niitä voidaan käyttää XML-tiedostoon tai html-tuloksiin. Kansilehti tulostuu suomeksi, jos ruutu Tulosteet suomeksi on rastittu, muuten FIS:n kansainvälisellä kielellä.

Yläpuolen kuvassa mustalla pohjalla näkyvät 'puutteet' ovat niitä urheilijoita, joiden FIS-koodi on niin uusi, että heillä ei viimeisellä voimassa olevalla listalla ole vielä FIS-pisteitä, eikä heidän nimen oikeinkirjoitustakaan silloin voi 100-varmasti ohjelmallisesti tarkastaa.

Kun kohdassa Use names, Country.. jne on rasti, ExTime hakee FIS-listasta nimet suoraan. Nimiä ei enää tarvitse kisatiedostoon muuttaa. Nuo urheiljat, joiden nimeä ei löytynyt ExTime translitteroi yrittäen noudattaa FIS-asua. Jos jokin tieto kuitenkin puuttuu, tiedoston tekemisen yhteydessä se voidaan korjata tai katkaista tiedoston tekeminen.

Oikealla puuttuu maakoodi (CountryCode error). Valitsemalla Yritä uudelleen, ExTime näyttää ko. urheilijan tiedot, joihin maakoodin voi kirjoittaa (FIN) ja jatkaa sitten tiedoston tekoa, jos korjaus oli tehty oikein. Peruuta-nappi katkaisee tiedoston tekemisen ja Jatka-nappi kirjoittaa puutteellisen XML-tiedon. Toki sitäkin voi sitten korjata suoraan XML-tiedostoon ennen tiedoston lähettämistä FIS:lle.

Yhdestä kisasta saattaa tulla useita eri XML-tiedostoja, Keuruulla 6, NYL ja N20 karsinta yhdessä, MYL ja M20 karsinta yhdessä, ja lisäksi joka sarjasta NYL, MYL, N20, M20 oma finaali-tuloksensa. Ja jokaisella on oma Codex-, Penalty etc. arvonsa, huolellisuutta siis tiedostojen tekoon.

Alkuun


XML-tiedoston malleja

Ohessa malleja XML-tiedostoista.

ExTimen tekemää XML-tiedostoa katsottuna XML-Viewer-ohjelmalla.

Tässä sprintin kokonaistulokset samalla ohjelmalla katsottuna.

Kommentteja tiedostoista

 • Huomaa eri CODEX-arvot
 • Sukunimen esitystapa on vielä keskeneräinen, skandit ja pienet kirjaimet tulisi saada käyttöön.
 • ExTime lisää syntymäajan.
 • ExTime lisää sukupuolen, sukupuolen esitystapa on outo, attribuuttina ihan turhan takia.
 • ExTime lisää lähtönumeron.
 • CC-raceinfo on tarpeen vain syntaksin takia ?
 • Sprintissä vain saavutettu taso, ei aikaa eikä pisteitä.

Alkuun


HTML-tulostiedosto printattavaksi

XML-tiedoston teko, kuten myös tulosten printtaus tehdään menun valikon Ranking/FIS-kansilehti-kautta. Ensin on kuitenkin määritettävä, mitä tietoja tuloksiin otetaan mukaan. Tämä tapahtuu toiminnon FIS:n HTML-tulosrivin tiedot avulla.

Tuloslehdelle tulevat tiedot määritetään samalla tavalla kuin Excel-tiedostoonkin kirjoitettavat tiedot. Vasemman reunan listasta valitaan tiedot ja oikean puolen listan ylin tieto tulee tulosliuskan vasempaan reunaan. Otsikot ja rivien tiedot rakentuvat näytön alaosan riville. Ja uutta on nyt samat headerin ja footerin tekstitiedostojen käyttömahdollisuudet kuin online-tulostuksessakin. Nämä HTML-tiedoston alkuun ja loppuun lisättävät tiedostot sisältävät omaa HTML-koodiasi tai sitten ei.

Alkuun


Tulostusmallit

Tältä tulos sitten näyttää, kun tulostus on rastittu tehtäväksi Tulosteet suomeksi. Yläosassa ovat kansilehden tiedot ja alaosassa sitten määrityksen mukaisesti kilpailijoiden tiedot. Laiskuuttani jätin sää- yms syötettävät tiedot englanniksi.

Vasemmassa reunassa on hiukan väljää. Se johtuu siitä, että ExTime skaalaa tiedot yhteen taulukkoon ja nyt on määritetty alkuun kaksi lyhyttä kenttää, jotka käyttävät samaa tilaa kuin kansilehden tuomarineuvoston jäsenten tittelit. Osaavalle webbarille ei ole hankalaa muokata taulukkoa, jos ExTimen vakiotulostus ei silmää miellytä...

Vaihtoehtona on tietysti ryhmitellä kilpailijoiden tietojen sarakkeet eri järjestykseen. Sitä suorastaan kehotan tekemään. Olen yrittänyt pitää ExTimeä mahdollisimman joustavana ja räätälöitävänä ohjelmana, jotta jokaiselle lajille tai tapahtumalle saataisiin oma ilmeensä.

Toki tavallisten kisojenkin tulokset voidaan tehdä tällä toiminnolla ja kun ei kansilehteäkään ole pakko tulostaa, niin ei tuota yllämainittua skaalausongelmaakaan esiinny. Ja tässä on nyt ExTimen tekemää html-tiedostoa vähän muokattu.

Kansilehden ja varsinaisten tulosten väliin on lisätty kaksi riviä:

	</table>
	<table>
	

Ja tässä mallia siitä, kun kansilehteä ei tulosteta vaan sarjat tulostetaan yksitellen, esimerkissä Naiset ja N20 sarjat. Ainut isompi puute tässä mallissa on, ettei se tunne laskettavaa tietoa Ero kärkeen. Vaan sekin puute poistui versiossa 7.4.2, samalla saatiin väliajatkin mukaan.

Alkuun


Mitä tästä lyhyestä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTimen ohjeiden sivulle