Yksilösprintistä parisprinttiin

Viimeksi muutettu 18.11.2014/JTu.

Sisällys:
Kilpailutavan kuvaus
Henkilökohtaiset aika-ajot
Parisprintti
Takaisin ExTimen ohjesivulle

Kilpailutavan kuvaus

Kisatapahtumien virkistämiseksi ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi Palosuon Pekka ideoi Helsingin piirin hiihtokauden avaustapahtumaan Kivikon hiihtohallissa uuden kilpailutavan.

Tässä kilpailutapahtumassa kilpailijat saavat kaksi tai kolme starttia, kaikki sprinttejä kuten hiihtohallissa onkin luontevaa. Ensin osanottajat jaetaan iän mukaan kahteen osaan, meillä jako oli yli ja alle 16 vuotta. Jakoperuste voi toki olla muutakin, useampia osia, tai kaikki samassa, ihan osanottajien tasosta riippuen. Kummassakin (jokaisessa) osassa hiihdetään ensin normaali sprintin aika-ajo, lähtöjärjestys arvottu tai arpomatta.

Aika-ajon tulosten perusteella suoritetaan sitten parisprintin joukkueiden kasaaminen. Tarkoituksena on saada aikaan tasaiset joukkueet, joten aika-ajon nopein saa parikseen aika-ajossa 16. tulleen, ei väliä iästä tai sukupuolesta. Aika-ajon kakkonen ja viidestoista ovat toinen pari ja kahdeksas pari on sitten aika-ajon 8. ja 9. sijoittuneet. Joukkueet voi tietysti kasata myös suoraan A- ja B-eriin ottamalla A-erään parit (1,8), (2,7), (3,6) ja (4,5) ja parit (9,16), (10,15),(11,14) ja (12,13) B-erään, taas ihan tasosta ja kilpailuun käytettävästä ajasta riippuen. Ja jos kaikki hiihtää, niin sitten parien muodostamista jatketaan soveltaen edellä esitettyä.

Nämä parit käyvät sitten parisprinttikisan, joko suoraan loppukisana A- ja B- ja mahdollisine C- ja D- finaaleineen tai ensin välierät ja välierien sijoitusten perusteella vasinaiset finaalit. Ihan taas kilpailijoiden tasosta ja kilpailuun käytettävissä olevasta ajasta riippuen.

Alkuun


Henkilökohtaiset aika-ajot

Lähtöväliksi laitetaan 15 sekuntia, sarjatietoihin merkintä siitä, että ajanotto on 1/100-tarkkuudella ja että sarja kuuluu sprinttikisaan ja on karsintasarja.

 

Alkuun

Karsinnasta välieriin

Karsinnan jälkeen muodostetaan välittömästi välierät, siihen on valmis näyttö, joka aktivoituu valikon Ajanotto kohdasta Keimola-sprintti ja toiminnon nimi on mielestäni kuvaava Karsinnasta välieriin.

Tämä välierien muodostus on kilpailun aikataulussa pysymisen kannalta kriittisin vaihe ja siihen kannattaa ennalta varautua hyvin, jatkokaavioiden teko erikseen myös paperille jonkun ei-ajanottajan toimesta helpottaa ajanottajan työtä ja ennalta ehkäisee virheitä, joita kiireessä pakkaa tulemaan.

Ja kuten tuossa edellä jo kerroin, tärkeää on ryhmitellä samaan erävaiheeseen kuuluvat sarjat ja antaa erävaiheelle sitten se 2-3. merkin mittainen lyhenne. Nuorissa käytin lyhennettä NUO ja aikuisissa AIK.

Ryhmittely tulee päättää etukäteen ja kertoa kisaohjeessa sekä antaa tieto paperilla myös kuuluttajalle. Kisan seuranta on helppoa ja urheilijat osaavat toimia oikein, koska heti jokaisen välierän päätyttyä tiedetään, missä finaalierässä kukin jatkaa.

Karsinnasta välieriin-menuvalinnasta avautuu oikealla puolella näkyvä ikkuna. Esimerkissä näkyy tehtynä jo kolme seuraavaa askelta:
  1. Välierien tunnukseksi on annettu NUO,
  2. Välierien sarjatunnukset on perustettu, Perusta välierät (SF)
  3. Tähän välierävaiheeseen kuuluvat karsinnan sarjat on valittu, nappia Karsinnan sarjavalinta on painettu

Seuraavaksi on tarkistettava, vaihdetaanko välieriin uudet kilpailunumerot. Esimerkissä ei vaihdeta, koska kohdassa Entiset numerot säilyvät on rasti.

Jos tunnistimet ovat käytössä, kannattaa kohdassa Poista tunnistetiedot pitää rasti, sillä silloin valmiiden sarjojen kilpailijoilta poistuu tieto käytetystä tunnistimesta ja ko. tunnistin on taas vapaa uusiokäyttöön.

Jokaisen välierän kilpailijalistan alapuolella näkyy laatikko, jossa on tähän välierään otettavien urheilijoiden sijoitukset. Niitä voi muuttaa, mutta silloin on pidettävä huolta, ettei sama sijoitus mene kahteen eri erään.

Kilpailijoiden valinta välieriin voidaan tehdä kolmella eri tavalla:

  1. Napilla Siirrä jatkajat sijoitusten mukaan välieriin, se suositeltavin ja helpoin tapa
  2. Napeilla 1. erä, 2. erä, jne erä kerrallaan.
  3. Valitsemalla vasemman puolen listasta joku/jotkut urheilijat ja klikkaamalla kohde erän nappia Yksittäissiirto välierään n. Tällöin näppäilyjä tulee useita.

Korjailuihin on monta keinoa, yksi on poistua näytöstä ja poistaa väärin tehdyn erän sarja kokonaan, myös kilpailijat ja palata sitten tähän näyttöön uudelleen.

Toinen tapa on klikata välierän listasta väärin mennyt urheilija ja painaa F5. Ja sitten urheiljan tietoikkunassa vaihtaa välieräsarjan tunnus siksi, miksi se piti saada.

Kolmas tapa on valita väärin lisätty kilpailija värierän listasta ja painaa DEL-näppäinta ja hyväksyä poisto. Ja sitten valita urheilija uudelleen karsintasarjojen listauksesta ja yksittäissiirtona hoitaa hänet oikeaan välierään.


Mitä tästä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTimen ohjeiden sivulle