Parisprintti

Viimeksi muutettu 26.3.2015/JTu.

Sisällys:
Aloitus
KILMO-lataus
Eriin jakaminen, oma näyttö
Nettilähtölistat eristä
Välieristä finaaliin
Parisprinttitulosteet

Takaisin ExTimen ohjesivulle


Aloitus

Parisprintit ovat ExTimen kannalta viestikilpailuja, jossa loppuosuuksilla toistuvat kahden ensimmäisen osuuden kilpailijat. Jokaiselta osuudelta saadaan osuusajat, jotka voidaan tulostaa joko normaalin viestin tapaan tai käyttäen parisprintin omia tulostusmuotoja.

Sarjatunnusten rakenne (muutin suositusta uudelleen ExTimen versiosta 8 alkaen)

Parisprintissä ExTime olettaa viestisarjan ja osuuksien tunnukset rakennetun tietyllä tavalla (toki siitä voi poiketa, mutta sitten joudut räätälöimään sarjojen nimiä ja kirjoittamaan sarjojen tunnukset käsin).

Esimerkeissä selostukseni varmaan aukeaa tarkemmin. Käytettävät erien tasokirjaimet ovat vaihdettavissa ExTimen asetusarvoissa, samoin kuin erien määrä ja jatkoon selviämisen säännöt (ajalla xx parasta ja ajoilla nn kappaletta lisää).

Ja lyhyesti kokemuksia kolmen eri SM-kisan parisprintistä lähtölistojen teosta ja ajanottokopista katsottuna:

Alkuun


KILMO-lataus

Parisprintin ilmoittautuneiden latauksessa KILMOsta on muistettava pari seikkaa. Normaalisti parisprintissä on kaksi urheilijaa, joista kumpikin hiihtää kolme osuutta. KILMOssa on seuran joukkuerivin jälkeen vain kaksi nimeä, ei kuutta (3 kertaa kaksi).

Automaattista latausta helpottaa, kun kilpailun perustietoihin asetetaan jo ennen kilpailijoiden latausta oheisen viesti-näytön osuuksien kokonaismäärä kuudeksi ja parisprintin joukkueen koko kakkoseksi, sekä numerointi kaikilla osuuksilla samaksi, joka pätee ainakin SM-tasolla; joukkueen jäsenillä on sama numero. Malli oikealla.

Nyt osaa ExTime perustaessaan sarjoja automaattisesti käyttää oikeaa mallia.

Tosin ilmoittajien erilaisen osaamisen takia pitäisi KILMOsta saatu csv-tiedosto ensin tarkastettava ja tarvittaessa korjattava ennen latausta. Jotkut seurat laittavat varahiihtäjät jo alkuperäiseen ilmoittautumiseen.

Jos ja kun KILMO:n csv-datasta puuttuu viestinviejät jatko-osuuksilta ja viesti on merkitty Parisprintiksi, ExTime kopioi nimet automaattisesti csv-tiedoston luennan jälkeen. Ja sama tapahtuu, kun dataa tehdään Hegon systeemiä varten. ExTime ja Hegon TV-tuotannossa käyttämä tulospalvelusofta käsittelevät osuustietoa samalla tavalla, nimet kopioidaan jatko-osuuksille.

KILMOn outputti näyttää tuolta oikealla olevalta, kentät järjestyksessä Lisenssinumero, lisenssilaji(ohitetaan), joukkue/viestinviejä, syntymävuosi, sarja/osuuslyhenne, seura, joukkueen juokseva numero, osuusnumero ja FIS-koodi tarvittaessa.
Aavasaksan Urheilijat MYL-V Aavasaksan Urheilijat 1 0
40128069 A Rando Kaljuvee 1991 MYL-1 Aavasaksan Urheilijat 1 1
26951913 A Teemu Salminen 1990 MYL-2 Aavasaksan Urheilijat 1 2 3180534
Anjalan liitto MYL-V Anjalan Liitto 2 0
26029696 A Antti Häkämies 1986 MYL-1 Anjalan Liitto 2 1 3180175
26639879 A Tommi Lavonen 1981 MYL-2 Anjalan Liitto 2 2 3180252
Tässä näkyy oman excel-parametriarkistoni sisällysluettelo, arkistossa minulla on valmiina KILMOn viestiasetukset, joten saan ne sieltä helposti käyttöön.

Kenttien luettelo näkyy keskellä, olen ne juuri lukenut muistiin. Nyt vain klikkaan tämän näytön kiinni ja lukaisen csv-tiedoston sisään ja pääsen pohtimaan joukkueiden jakamista alkueriin. Joka Vantaan SM-kisoissa 2014 olikin aika työläs juttu. Vaan ei enää, nyt siihen on oma työkalunsa.

Latauksen onnistuttua on syytä tarkistaa ja asettaa parisprintissä muutama ohjaustieto paikalleen. Ajanottotarkkutena käytetään sadasosia ja sarja merkitään sprinttikisan sarjaksi ja siellä karsintasarjaksi.

Oikeastihan karsintaa ei käydä, vaan käytävistä välieristä päästään suoraan finaaliin. Mutta tässä vaiheessa vasta valmistellaan eriin jakamista, joten loogisesti vaihe vastaa karsintaa. Mielestäni.

FIS-pisteiden hakemista varten pitää myös varmistua, että oikea FIS-lista on csv-muodossa käytettävissä omalla koneella. Tämähän tehdään FISlist2-ohjelmalla, joka löytyy FIS:n sivuilta. Sieltä ladattu tietokanta kopioidaan omalle koneelle csv-tiedostoksi (ja muistetaan, minne se kopioitiin).

Jos ja kun ilmoittautuneet joukkueet halutaan julkistaa kisasivuilla ja käsiohjelmassa on joukkueet numeroitava. Helpoiten tämä tapahtuu parisprintin omalla näytöllä napeilla Hae joukkueiden jäsenten FIS-pisteet ja Laske jäsenten summapisteet. Joukkueet numeroidaan sitten toiminnolla FIS:n mukainen arvonta. Numerointi säilyy ennallaan, vaikka kokoonpanot hiukan elävätkin ennen kisaa ja joukkueiden laskennallinen paremmuus siinä mukana.

Muista laittaa pistemäärä näkyviin joukkueiden lähtölistaan !


Alkuun


Eriin jakaminen, oma näyttö

Aina ennenkuin siirrytään tekemään eriin jakoa on kirjattava joukkueiden kokoonpanomuutokset ja poistettava ne joukkueet, jotka ilmoitetaan poisjääneiksi. Kokoonpanomuutos vaikuttaa siihen, mihin erään joukkue sijoittuu. Jos joukkueen jäsenet vain vaihtavat keskinäistä hiihtojärjestystään, silloin tietysti pistesumma säilyy samana. FIS-koodi on välttämätön pisteiden poimintaa varten.

ExTime-version 8 parannus on oma näyttö, jolla jaetaan joukkueet välieriin Hiihtoliiton uusissa säännöissä olevien lähtösuosituksen mukaisesti. Tämä löytyy valikosta Muutokset, kohdasta Parisprintin osallistujien eriin jako.

Esimerkin aineisto on Vantaan SM-kisoista tammikuulta 2014, FIS-pistelukemat saattavat olla joko siltä ajalta tai uusimman (kauden 2015 ensimmäisen) listan mukaiset, siinäpä tutkimista.

Eräjakamisen kohteena olevat sarjatunnukset tulevat vasemman yläkulman laatikkoon (aluelle Osallistujien kirjaussarja) ja siinä näkyvät vain se sarjat, jotka on merkitty sprinttisarjoiksi ja sen karsinta-tasolle sekä ovat lisäksi viestisarjoja, katso ohje yllä. Jos sarja ei näy, suljetaan näyttö ja käydään merkaamassa sarja sprinttisarjaksi.

Siinä alapuolella oleva rasti Sarja poistetaan hyväksynnässä tarkoittaa, että tämä kirjaussarja ja sen osuussarjat poistetaan silloin kun eriin jakaminen hyväksytään. Jos poistat rastin, joudut poistamaan myös nämä tarpeettomaksi jääneet sarjatunnuksetkin. Mutta harjoitteluvaiheessa rastittomuus saattaa helpottaa.

Seuraava vaihe on poistaa rastit niistä eristä, joita tässä sarjassa ei tarvita. Esimerkissä rastit on jätetty kolmeen ensimmäiseen ja kuten kuvasta nähdään, ilmoittautuneita joukkueita oli 43, joista syntyy kaksi 14 ja yksi 15 joukkueen erää.

Ja kertauksena vielä, ennen kuin lopullista eräjakoa tehdään, on joukkueiden lopullinen kokoonpano laitettava kuntoon. Tässä on tärkeää, että joukkueiden jäsenten FIS-koodi on oikea, koska sen avulla noudetaan heidän FIS-pisteensä. Kokoonpanon ilmoitus tapahtuu helpoiten Viestijoukkueen muutokset toiminnolla, joka löytyy samasta Muutokset-valikosta kuin tämä Parisprintin osallistujien jako eriinkin. Parisprintissä nimet kopioituvat automaattisesti jatko-osuuksille.

SM-2015 huomioina lisäsin sellaisen piirteen, ettei vasempaan listaan oteta mukaan joukkueita, joilla on poisjäänti-täppä päällä. Lisäksi täytyy muistaa ehdottomasti saman seuran eri joukkueilla olla järjestysnumero paikallaan. Kahta täsmälleen saman nimistä joukkuetta ei kelpuuteta samaan jatkoerään. Lappeen Riento 1 ja Lappeen Riento 2 ovat oikein, joukkueen nimessä täytyy olla eroa.

Joukkueita voi myös korjailla suoraan tuplaklikkaamalla joukkueen nimeä vasemmassa listassa. Näyttöön tulee em. Viestijoukkueen muutokset-ikkuna. Siinä on uutta nappi Näytä tämän tietoruudut, jolla saadaan osuuden viejän kaikkia tietoja muutetuiksi, jos tarvetta. Tietysti näytön voi välillä sulkea (nappi Valmis), käydä tekemässä muutokset ja palaamalla takaisin valikon kautta, mutta oikotiekin siis on tehty.

Seuraavana vaiheena on joukkueiden jäsenten FIS-pisteiden päivitys napin Hae joukkueiden jäsenten FIS-pisteet. Esiin tulevassa ikkunassa (englannin kieliset tekstit ulkomaalaisia TD:ta ajatellen) valitaan käytettävä FIS-listatiedosto (Browse), ne tiedot joita halutaan päivittää ja puuttuvien pisteiden oletusarvo. Näytön tarkempi ohje on täällä.

Joukkueiden pistesummat lasketaan napin Laske jäsenten summapisteet avulla. Esimerkissä näkyy, että usealla joukkueella (3 kpl) on sama pistemäärä (800.000), jolloin niiden keskinäinen järjestys tulee arpoa ennen eriin jakamista. Tilanne on sen verran harvinainen, että arvonnalla ei ole käytännön merkitystä, tasapisteissä olevat joutuvat joka tapauksessa eri eriin ja niissä viimeisiksi. Jos järjestykseen haluaa puuttua, korjataan joukkueen jäsenen pistemäärää (FIS-lähtöpisteet) käsin ja lasketaan summapisteet uudelleen.

Oikealla puolella näkyy, että korjasin käsin arpomani paikat joukkueille muuttamalla hiukan niiden pistemääriä.

Lisäksi tein tilapäistunnukset kolmelle jatkoerälle napilla Perusta alkuerät osuuksineen kun olin sitä ennen poistanut rastit erien 4 ja 5 käyttökohdista.

Joukkueet voidaan siirtää kahdella tapaa alkueriin. Ehdottomasti suositeltavin tapa napin Siirrä joukkueet eriin zigzagaten. Toinen tapa on klikata vasemman puolen listasta yksi joukkue tai vaikka kaikki samaan erään siirrettävät ja sitten tehdä siirto kyseisen erän Tänne-napilla. Kolmas tapa tuplaklikata joukkuetta ja esiintulleessa Viestijoukkueen muutos-ikkunassa valita napilla Toiseen sarjaan uuden erän sarja. Työläs, en suosittele, mutta normaalit tutut korjaustemput pätevät siis tässäkin.

Viimeisenä toimenpiteenä oikean puolen ruutukaappauksessa arvoin erille uuden kilpailujärjestyksen napilla Arvo erille uusi järjestys. Listaikkunassa napin oikealla puolella näkyy, että perustetuista eristä ensimmäinen siirtyy kilpailtavaksi toisena, toinen erä kilpaillaan kolmantena ja ensimmäisenä starttaa kolmantena ollut erä.

Hyväksy jako-napilla ExTime vaihtaa eränumerot arvottuun järjestykseen, listaa näyttöön uudet erätunnukset ja lopuksi poistaa ilmoittautuneiden kirjaussarjan, jos rasti salli sen.

Suositan kirjaussarjan jättämistä, sen avulla saadaan finaalin erätunnukset helposti tehdyksi Välieristä Finaaleihin näytössä.

Tässä nyt näkyy tilanne hyväksynnän jälkeen. Sarjatunnukset ovat vaihtuneet tilapäisistä lopullisiksi ja erät ja joukkueet näkyvät lopullisessa kilpailujärjestyksessä.

Alkuperäinen osanottojen kirjaussarja näkyy vielä vasemmalla, mutta heti kun näyttö sulkeutuu sarja häviää.

ExTime teki 21 sarjakorjausta ( 3 erää, jokaisessa 1 joukkuetulossarja ja 2 * 3 osuussarjaa ) sekä 301 kilpailijan sarjasiirtoa (43 joukkuetta * (1 + 6 ) = 43 * 7 = 301).

Muutamiin kysymyksiin vastauksia:

 • Joukkueiden numerointi on alkuperäisen kokoonpanon mukaan laskettu, sitä ei tässä muuteta.
 • Joukkueiden lähtöpaikka erässä EI tule lähtönumeron mukaan vaan se löytyy joukkueen tiedoista kohdasta Kilpailijan lähtörata. Se on siis otettava mukaan lähtölistojen tulostukseen. Yleensä järjestys erässä säilyy samana, mutta on poikkeuksia.
 • Lähtörata pitää korjata käsin, kun tulee viime hetken kokoonpanomuutoksia, jotka siirtävän joukkueen lähtöpaikan erän loppuun.
 • Jos joudut tekemään homman uudelleen, voit sen aina aloittaa alkuperäisten ilmoittautuneiden latauksella. Mutta voit myös siirtää joukkueet takaisin uudelleen perustamaasi kirjaussarjaan Muutokset valikon näytössä Sarjatiedot valitsemalla hiiren oikean puolen näppäimen valikosta Yhdistä tämä sarja toiseen sarjaan.
 • Joukkuekohtainen erämuutos menee yksinkertaisesti valitsemalla joukkueen tietoruudussa uusi sarja. Lähtörata-tieto pitää sitten muuttaa käsin, ja siis jälkeen sijoitettavilla joukkueillakin on huolehdittava lähtöratamuutos.

Alkuun


Nettilähtölistat eristä

Mukavin tapa julkistaa parisprintin lähtölistat on tehdä niistä netti-lähtölistat, oikealla näkyy valintapolku. Eihän netin lisäksi oikein muutakaan tapaa ole.

Ennen tulostusta on toki määritettävä oma malli, kuvassa menujen keskellä sekä vaaka- että pystysuuntaan, Oman mallinmääritys.

Alapuolella oikealla näkyy käyttämäni malli ja tässä on sitten linkki siihen listaan, jonka juuri äsken tein Rukan SM-parisprintin joukkueenjohtajien kokoukseen. Lähtörata/paikka on merkitsevä vain joukkueen tiedoissa, jäsenillä se on oletuksena yksi. Sen voi tehdä jäsenillä näkymättömäksi asettamalla manipulaattorin avulla lähtöradaksi 125 kaikille niille, joilla osuus on 1 tai suurempi. Yli 64 olevat lähtöradat ExTime tulkitsee epäkelvoksi arvoksi, eikä tulosta sitä.

Ja tässä alla on sitten lähtörata-sarakkeen tarkemmat määrittelyt, näkyvää sarakeotsikkoa on vaihdettu ja kenttä tulostetaan keskelle. Tähän näyttöön päästään tuplaklikkaamalla kentän nimeä tai sitten painamalla nappia Kentän ulkoasun määritys, kunhan kenttä on valittu keskellä olevasta listasta.

Alkuun


Välieristä finaaliin

ExTime-versiossa 7 tuli mukaan näyttö, jolla valitaan joukkueet finaaliin, kun välierät on saatu valmiiksi.

Tämä löytyy valikosta Muutokset, kohdasta Sprintin eräjako aukeavan alimenun näyttö Erävaiheesta Finaaleihin. Toki tällä näytöllä voi myös siirtää FIS-sprintissä viidestä alkuerästä 2 parasta ja 2 ajoilla jatkoon, mutta silloin saadaan 12 hiihtäjän yksi välierä.

Säädöt-valikon näytöstä Asetusarvot löytyy nyt useita välilehtiä, joista yhden nimenä on Sprinttikisan asetuksia. Parisprinttiin on vaikutusta Erän tason tunnuskirjaimilla sekä varsinkin aluella Välieristä finaaliehin annettavat tiedot Jokaisesta erästä jatkaa, lisäksi aikojen perusteella sekä Välierien määrä.

Muut tiedot pätevät sitten normaalisprinttiin ja FIS-sprinttiin.

Tässä on esimerkki Vantaan SM-kisoista tammikuulta 2014 silloisen ExTime-version näytöstä. Uudessa versiossa on tähän vain vähäisiä kosmeettisia muutoksia. Suurin muutos koskee jo alussa mainittua erän tunnuksen rakennussääntöä.

Esimerkissä on painettu nappia Näytä ajalla jatkajat, jolloin ruudussa lisäksi aikojen perusteella olevan luvun (4) mukainen määrä on merkitty kussakin erässä kahden sijoituksensa perusteella jatkopaikan saaneen jälkeen.

Napilla Siirrä sijoituksen perusteella siirtyvät nuo jokaisen erän kaksi (ruutu Jokaisesta erästä jatkaa) parasta perustettuun Finaaliin ja napilla Siirrä ajalla jatkajat menevät jatkoon nuo eriin merkatut joukkueet.

Alkuun


Parisprinttitulosteet

Parisprinttien tulostuksen hienosäätöä varten on ihan oma nappinsa Parisprintti, ja siinä kaksi ruksittavaa kohtaa Yhteis, joka saa aikaa joukkueen tulosrivin alle tulostettavan joukkueen tilanteen kunkin osuuden jälkeen ja Yksilö, joka taas tulostaa henkilökohtaiset osuusajat.

Tämä näyttö on valikon Listaukset kohdassa Asetukset ja tulostuksia.

ExTimen 8-versiossa on säädössä vielä yksi kohta lisää, se löytyy Säädöt-valikon Asetusarvot-näytön välilehdeltä Tulosliuskan asetukset. Osiossa Parisprintin osuuksien tulostus voidaan asettaa parisprintin tulokset tulostumaan aivan kuten normaalissa viestissä.

Muista valita viestisarja tulostettavaksi sarjaksi, ei osuuksia.

Jos molemmat tuloserittelyn vaihtoehdot ovat rastittuja kuten kuvassa, on tulos eräästä kuvitteellisesta viestistä allaolevan näköinen:   Naiset, parisprintti 8 km V    Viesti
   ========================================


 1. Naisten I-joukkue    Suomi            51.52,3
   Joukkue        1: 6.33,8/1 2:13.13,2/3 3:19.50,3/1 4:28.09,9/2
              5:34.41,8/1 6:40.13,5/2 7:46.48,4/1 8:51.52,3/1
   Virpi Kuitunen     1: 6.33,8/1 3: 6.37,1/1 5: 6.31,8/1 7: 6.34,9/1
   Riitta-Liisa Roponen  2: 6.39,4/3 4: 8.19,6/2 6: 5.31,7/2 8: 5.03,8/1

 2. Naisten I-joukkue    Ruotsi            51.55,0   0.02,7
   Joukkue        1: 6.39,1/2 2:13.10,3/1 3:19.50,3/1 4:28.10,1/3
              5:34.42,1/2 6:40.13,4/1 7:46.48,6/2 8:51.55,0/2
   Charlotte Kalla    1: 6.39,1/2 3: 6.40,0/1 5: 6.32,0/2 7: 6.35,2/2
   Anna Hansson      2: 6.31,2/1 4: 8.19,7/3 6: 5.31,3/1 8: 5.06,4/2

 3. Naisten I-joukkue    Norja            51.55,5   0.03,2
   Joukkue        1: 6.39,1/3 2:13.11,7/2 3:19.50,3/1 4:28.08,8/1
              5:34.43,0/3 6:40.14,5/3 7:46.48,7/3 8:51.55,5/3
   Marit Björgen     1: 6.39,1/3 3: 6.38,6/1 5: 6.34,1/3 7: 6.34,2/3
   Astrid Jacobsen    2: 6.32,5/2 4: 8.18,4/1 6: 5.31,5/3 8: 5.06,7/3


Erittelyssä on ensin osuuden numero, kaksoispisteen jälkeen osuuden aika ja kauttaviivan jälkeen sijoitus tällä osuudella.

Jos taas kumpaakaan ei ole rastittu, on tulosliuska karun yksinkertainen:
   Naiset, parisprintti 8 km V    Viesti
   ========================================


 1. Naisten I-joukkue    Suomi            51.52,3

 2. Naisten I-joukkue    Ruotsi            51.55,0   0.02,7

 3. Naisten I-joukkue    Norja            51.55,5   0.03,2


Ja pelkkä joukkueen tuloserittely näyttää allaolevalta. Joukkueen erittelyssä osuusaika on aika osuuden jälkeen ja sijoitus siis joukkueen sijoitus ko. vaihdossa. Esimerkissä Norja aloitti varovasti, nousi sitten kakkoseksi ja ykköseksi pudotakseen lopulta kolmanneksi.   Naiset, parisprintti 8 km V    Viesti
   ========================================


 1. Naisten I-joukkue    Suomi            51.52,3
   Joukkue        1: 6.33,8/1 2:13.13,2/3 3:19.50,3/1 4:28.09,9/2
              5:34.41,8/1 6:40.13,5/2 7:46.48,4/1 8:51.52,3/1

 2. Naisten I-joukkue    Ruotsi            51.55,0   0.02,7
   Joukkue        1: 6.39,1/2 2:13.10,3/1 3:19.50,3/1 4:28.10,1/3
              5:34.42,1/2 6:40.13,4/1 7:46.48,6/2 8:51.55,0/2

 3. Naisten I-joukkue    Norja            51.55,5   0.03,2
   Joukkue        1: 6.39,1/3 2:13.11,7/2 3:19.50,3/1 4:28.08,8/1
              5:34.43,0/3 6:40.14,5/3 7:46.48,7/3 8:51.55,5/3

Arvata jo voikin, miltä pelkkä jäsenten erittely näyttää:   Naiset, parisprintti 8 km V    Viesti
   ========================================


 1. Naisten I-joukkue    Suomi            51.52,3
   Virpi Kuitunen     1: 6.33,8/1 3: 6.37,1/1 5: 6.31,8/1 7: 6.34,9/1
   Riitta-Liisa Roponen  2: 6.39,4/3 4: 8.19,6/2 6: 5.31,7/2 8: 5.03,8/1

 2. Naisten I-joukkue    Ruotsi            51.55,0   0.02,7
   Charlotte Kalla    1: 6.39,1/2 3: 6.40,0/1 5: 6.32,0/2 7: 6.35,2/2
   Anna Hansson      2: 6.31,2/1 4: 8.19,7/3 6: 5.31,3/1 8: 5.06,4/2

 3. Naisten I-joukkue    Norja            51.55,5   0.03,2
   Marit Björgen     1: 6.39,1/3 3: 6.38,6/1 5: 6.34,1/3 7: 6.34,2/3
   Astrid Jacobsen    2: 6.32,5/2 4: 8.18,4/1 6: 5.31,5/3 8: 5.06,7/3

ExTimen 8-versioon tuli HTML-tuloksiin mukaan valmiiksi koodattu nettiin sovitettu tulostusformaatti. Siihen päästään käsiksi oikealla olevan kuvan esittämästä valikosta.

Sarjojen tulostusjärjestyksen voi siis päättää. Syntyvä netti-sivu on kovakoodattu, tässä on linkki yhteen sen variaatioista. Sivun yläosaan käytetään kulloisenkin omavalintaisen HTML-tulostuksen määrityksessä annettua alkuosaa, esimerkissä Vantaan SM 2014 tulokset on tulostettu käyttäen Rukan SM 2015-kisojen 'headeria'.

Joukkueen vaihtotilanteen kehitystä ja osuusaikojen tulostusta voidaan siis vaihdella kuten yllä on esitetty.

Alkuun


Mitä tästä ohjeesta puuttui tai oli huonosti sanottu ? Kommentoi.

Takaisin ExTimen ohjeiden sivulle